Analiză: "Forţele pro-ruse de la Chişinău lovesc unionismul prin reîncălzirea separatismului găgăuz"
"Creşterea numărului celor care îşi doresc unirea cu România în societatea moldavă nu este pe placul forţelor pro-ruse din Republica Moldova, care încearcă să pună în scenă un război hibrid prin intermediul unor lideri separatişti din Găgăuzia (n.r. regiune autonomă din sud-vestul Republicii Moldova)", se arată într-o analiză publicată de site-ul Jurnaliştii.ro.
Potrivit sursei citate, separatiştii găgăuzi "sunt apropiaţi de PSRM şi aliaţi ai preşedintelui pro-rus al Republicii Moldova (Igor Dodon) şi au drept scop alimentarea unei diversiuni la adresa statalităţii Republicii Moldova, prin scoaterea în afara legii a promotorilor politici şi civici ai unionismului. Contactaţi de Jurnalistii.ro, preşedintele PUN (Partidul Unităţii Naţionale), Anatol Şalaru, expertul în politici de securitate al Asociaţiei IDIS Viitorul, Rosian Vasiloi, şi analistul politic, director al Newsint, Răzvan Muntean, au analizat atacul separatiştilor găgăuzi asupra statalităţii moldave".
Câteva argumente şi concluzii ale analiştilor consultaţi de Jurnaliştii.ro:
*Fostul lider al legislativului de la Comrat, Mihail Kindeghelean este potrivit analistului Răzvan Muntean “un pion principal al Federaţiei Ruse în Găgăuzia, fiind acuzat de către presa de la Chişinău că ar avea relaţii cu serviciile de securitate ruse”.
*"Trebuie să conştientizăm că Unirea va aduce numeroase provocări pentru Bucureşti, motiv pentru care avem nevoie de o strategie coerentă care să răspundă acestor riscuri şi ameninţări. În cele din urmă, să nu uităm că în perioada interbelică, găgăuzii se numărau printre cele mai fidele minorităţi faţă de statul român. Acum, la doar două generaţii distanţă, propganda rusă este cea care domină spaţiul cultural găgăuz, dar cu investiţii şi soft-power, România poate recupera pe termen mediu şi lung ceea ce a pierdut odată cu venirea comunismului" -Răzvan Muntean.
*"Cei care visează conflicte armate în Găgăuzia bat câmpii cu candoare. Situația din anii ‘90 nu se mai poate repeta, iar cei pe care i-ați citat în întrebare sunt tocmai cei care au agitat spiritele în acea perioadă. Nu cred că este posibil un conflict în sudul Republicii Moldova, iar atitudinea anti-unire și anti-românească reprezintă ultimele reminiscențe ale propagandei sovietice” - preşedintele PUN, Anatol Şalaru.
*"De facto, în acest moment se prefigurează pierderea controlului asupra acestei UAT, evident nu fără implicarea Federaţiei Ruse, dar vinovaţii principali sunt cei de la Chişinău. După mine, acest separatist, şi nu îmi este frică să spun acest lucru, acest Kindeghelean nu poate să spună în numele tuturor găgăuzilor, dar în special al bulgarilor din sudul Moldovei. Locul lui este la dubă şi nu pe tribunele de la Komrat" - analistul în politici de securitate al Asociaţiei IDIS Viitorul, Rosian Vasiloi.
Articolul integral AICI.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News