Live

Alegeri prezidențiale Moldova. Maia Sandu denunță „încercări de fraudare” a scrutinului

Data publicării:
Maia Sandu, candidatul Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS). în alegerile prezidențiale 2020 din Republica Moldova Foto: Profimedia Images

Maia Sandu, candidata opoziției creditată cu șanse mari de a intra în turul al doilea al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova, a acuzat existenţa unor „încercări de fraudare” a primului tur de scrutin, desfășurat duminică, relatează corespondentul Agerpres.

Aceasta a declarat, într-o conferinţă de presă susţinută la scurt timp după închiderea secţiilor de vot, că formaţiunea politică pe care o conduce - Partidul Acţiune şi Solidaritate (PAS) - a depus peste 300 de sesizări la inspectoratele de poliţie raionale privind cazuri de transport ilegal de alegători şi a sesizat Procuratura Republicii Moldova cu privire la tentativele de mituire a alegătorilor.

„Astăzi am văzut mai multe încercări de fraudare a alegerilor. Au fost aduşi în mod organizat alegătorii la vot, chiar dacă legea interzice acest lucru, au fost încercări de a plăti unii alegători, au fost tentative de dezbinare a societăţii şi de provocare a cetăţenilor. Noi am constatat aplicarea de către unii concurenţi electorali a unor tehnici de fraudare diverse şi extinse ca frecvenţă”, a afirmat Maia Sandu.

Totodată, candidata PAS a mulţumit cetăţenilor moldoveni din străinătate pentru mobilizarea masivă la vot, în condiţiile în care peste 140.000 de cetăţeni din Republica Moldova au votat în cele 139 de secţii de votare din străinătate. „Oameni dragi din diasporă, dumneavoastră aţi fost astăzi de-a dreptul uimitori. Până în acest moment au votat peste 140.000 de oameni în diasporă. Este o mobilizare extraordinară, este o mobilizare care este un model de activism civic şi de implicare şi care ne inspiră pe noi pe toţi”, a adăugat Maia Sandu.

Secţiile de vot din Republica Moldova s-au închis duminică la ora 21:00, însă rămân deschise unele din străinătate, unde alegătorii mai stau la coadă. Potrivit datelor Comisiei Electorale Centrale (CEC), până la ora 21:00, la secţiile de vot s-au prezentat 1.214.378 de persoane, ceea ce reprezintă 42,7%. La această participare, scrutinul este validat.

Validarea alegerilor este condiţionată de prezenţa la urne a cel puţin o treime din numărul alegătorilor înscrişi în listele electorale (3.287.140 cetăţeni cu drept de vot).

Datele arată o prezenţă mai mică decât la scrutinul din 2016, când au participat la vot peste 50,95% din numărul de alegători înscrişi în liste.

Conform CEC, cei mai mulţi votanţi au fost, la scrutinul de duminică, femei - circa 53 la sută -, iar cei mai activi au fost cetăţenii cu vârste cuprinse între 50 şi 70 de ani. Doar opt la sută din cetăţenii care au venit la urne au fost tineri sub 25 de ani.

Editor : Luana Pavaluca

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Selecționerul Islandei nu a stat pe gânduri: cum a numit-o pe Kosovo, după tragerea la sorți din Liga Națiunilor

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Un ministru din guvernul R. Moldova şi-a anunţat demisia în ziua în care Maia Sandu a promis măsuri împotriva „corupţiei politice”

Maia Sandu promite acțiuni împotriva corupției politice. „Cetăţenii să decidă, nu banii murdari”

Consilierul bașcanei UTA Găgăuzia, reținut de Poliție. Acesta a instigat la violență împotriva Maiei Sandu și a lui Igor Dodon

Socialiştii din R. Moldova anunţă proteste după victoria Maiei Sandu la alegeri, bazându-se pe propaganda Moscovei

Partenerii noștri