Live

Misterul „sindromului Havana”, încă neelucidat. Antony Blinken: „Este indubitabil că oamenii au fost afectaţi direct şi puternic”

Data publicării:
„Sindromul Havana” a afectat sute de diplomați americani. Foto: Guliver/GettyImages

Statele Unite nu ştiu încă ce este boala cunoscută sub numele de „sindromul Havana” şi nici cine este responsabil pentru ea, a declarat joi secretarul de stat american Antony Blinken. Presa a relatat joi noi cazuri de „sindrom Havana” în rândul personalului diplomatic american de la Paris şi Geneva.

În 2016, mai mulţi diplomaţi americani aflaţi la post în Cuba au început să se plângă de stări de rău din motive necunoscute. Cazul nu a ieşit la lumină decât în 2017, când fostul preşedinte Donald Trump a rechemat majoritatea diplomaţilor americani de la Havana, pentru a răspunde acestei noi ameninţări.

Secretarul american de stat Antony Blinken a spus că guvernul federal de la Washington lucrează pentru a afla cauzele acestei boli, care a afectat aproximativ 200 de diplomaţi americani şi membri ai familiilor acestora.

„Până acum, nu ştim cu exactitate ce s-a întâmplat şi cine este responsabil”, a afirmat secretarul de stat american într-un interviu acordat postului de televiziune MSNBC, potrivit Reuters, preluată de Agerpres.

Cotidianul The Wall Street Journal a relatat joi noi cazuri de „sindrom Havana” în rândul personalului diplomatic american de la Paris şi Geneva, unde reprezentanţii SUA şi ai Rusiei au purtat luni discuţii despre consolidarea militară rusă la frontiera cu Ucraina.

„În opinia mea, este indubitabil că oamenii au fost afectaţi direct şi puternic”, a insistat Antony Blinken.

În iulie anul trecut, directorul Agenţiei Centrale de Informaţii (CIA), William Burns, a declarat că este „foarte posibil” ca simptomele să fi fost cauzate în mod intenţionat şi că Rusia ar putea fi responsabilă pentru asta. Moscova a negat însă orice implicare.

În 2018, simptome similare au raportat 12 diplomaţi americani în China. Astfel de cazuri au fost semnalate în Germania, Australia, Rusia, Taiwan şi chiar la Washington.

Publicaţia The New Yorker a relatat în iulie 2021 despre existenţa a peste 20 de cazuri la Viena, în Austria, de la începutul anului. Diplomaţii în cauză au semnalat diverse simptome, între care ameţeală, probleme de coordonare a mişcărilor, anxietate, iritabilitate şi ceea ce victimele au numit „ceaţă cognitivă”. La mai multe persoane au fost diagnosticate chiar leziuni cerebrale.

Editor : B.P.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Vladimir Putin, reacție furioasă după atacul cu drone asupra orașului rus Kazan

Avertisment dur al Giorgiei Meloni: Rusia e o amenințare mai mare decât ne imaginăm. UE trebuie să fie pregătită

Criză în Abhazia. Liderul regiunii, care se plângea că Rusia i-a lăsat „în întuneric total”, spune acum că Putin i-a salvat

Echipajul ucrainean al unui tanc Abrams dezvăluie cum a supraviețuit după un atac masiv cu drone. „Imposibil într-un tanc sovietic”

Partenerii noștri