Live

Misterul „mierii nebune” de pe coastele Mării Negre. Vindecă, dar poate aduce și starea de comă

Data actualizării: Data publicării:
Pe coastele muntoase ale Mării Negre, în Turcia, un apicultor produce așa-numita „miere nebună”, un produs ce ar avea proprietăți speciale Foto: captură TV

Pe coasta turcă a Mării Negre, ca și în alte părți, oamenii folosesc mierea nu doar pentru a îndulci băuturi și alimente, ci și ca remediu împotriva tusei sau a durerilor în gât. Hasan Kutluata e apicultor și susține că mierea lui e ca nicio alta. Ar avea proprietăți speciale. I se spune „mierea nebună”. Urmăriți un reportaj marca „Focus Europa”, un proiect Digi24 şi Deutsche Welle. Emisiunea e difuzată vinerea la ora 23:30 și în reluare sâmbăta de la ora 19:30. 

Mama lui Hasan Kutluata suferă de hipertensiune arterială și este, astfel, pacientul ideal. E timpul să-i măsoare din nou tensiunea. Hasan susține că a găsit medicamentul potrivit pentru ea: o lingură plină de miere. Îi spune fiicei sale să mănânce și ea o lingură, convins că mierea stimulează sistemul imunitar uman.

O cantitate atât de mică nu va face decât să scadă puțin tensiunea arterială. Mai multă ar avea un efect și mai benefic, dar dacă ai mânca prea multă, ai putea intra în comă”, avertizează apicultorul Hasan Kutluata.

„Mierea nebună”, invocată într-un cunoscut serial polițist

Despre mierea lui Kutluata se spune că are proprietăți curative - și nu numai. Dar la fel de bine poate avea și efecte adverse - de aici și denumirea în turcă „deli bal”, în traducere, „mierea nebună”. Kutluata primește comenzi din toată Turcia și, uneori, chiar și din străinătate. Dar albinele sale produc această miere în cantități reduse.

„Partea închisă la culoare, din centru, este miere din flori de castan. Doar partea deschisă la culoare de pe margini este mierea nebună” - explică apicultorul ținând în mână un fagure.

„Mierea nebună” a căpătat un soi de faimă peste hotare, datorată menționării ei într-un film din seria Sherlock Holmes.

Efectele periculoase ale mierii nebune

Familia Kutluata trăiește într-un peisaj sălbatic de pe țărmul turcesc al Mării Negre . În fiecare zi, urcă cu mașina în munți pentru a-și verifica stupii.

Efectele medicinale bune - sau nu - pentru oameni pe care le poate avea mierea provin de la florile rododendronului. Crește în această zonă. Florile și frunzele sale conțin substanțe toxice care dau efecte adverse atunci când sunt consumate.

„Dacă cineva mănâncă prea multă, poate începe să vadă negru în fața ochilor și să se clatine. Capul și urechile se încing, iar pulsul încetinește”, explică Hasan Kutluata.

Camera de primiri urgențe a celui mai apropiat spital provincial tratează în mod frecvent victimele mierii nebune.

Unii dintre ei încep să vadă dublu. Poate provoca atac de cord sau chiar stop cardiac. Dar, în majoritatea cazurilor, monitorizăm pacienții timp de 24 de ore și îi trimitem acasă, odată ce li s-a stabilizat pulsul”, explică medicul Piril Kocak.

Lupta cu ursul amețit de miere

Cu toate acestea, mierea nu este interzisă. Apicultorul Hasan Kutluata scoate, însă, în evidență, calitățile sale benefice.

Este dispus să urce în vârful copacilor pentru ea - este singurul loc în care stupii sunt protejați de urșii din regiune. În urmă cu aproximativ 16 ani, a surprins un urs la stupii lui și a fost la un pas să nu supraviețuiască acestei întâlniri.

„Ursul m-a atacat imediat. Eram aproape de o pantă abruptă și amândoi ne-am rostogolit vreo douăzeci de metri în jos, într-un pârâu. Acolo am început să ne luptăm. Am încercat să-l țin la distanță, având mâna în gura ursului. Uitați cicatricile lăsate de colții lui. Dar ursul era destul de bătrân și amețit de la miere. În cele din urmă, m-a lăsat în pace”, povestește apicultorul.

Localnicii confirmă povestea lui. L-au poreclit Kutluata, vânătorul de urși.

„Mă doare capul, vreau să dorm”

Înapoi la albine și presupusele efecte vindecătoare ale mierii nebune. Zece minute mai târziu, Kutluata verifică din nou tensiunea mamei sale: constată că a mai scăzut. Mierea pare să funcționeze.

Dar acum, fiica lui e cea care nu se simte bine: „Mă simt rău. Mă doare capul”, spune tânăra.

„Și vreau să dorm”, adaugă râzând mama lui Kutluata. 

Hasan Kutluata a luat deja un antidot: Ayranul, o băutură sărată din iaurt, numai bună să contracareze efectele adverse.

Bărbatul termină, apoi, de confecționat următorul stup. E cilindric, din lemn, va fi casă pentru următorul roi de albine. E parte a metodei de obținere a mierii sale nebune.

Editor : Luana Pavaluca

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

S-a cerut o măsură radicală, înaintea pronunțării deciziei de un trilion de euro: ”Să oprească tot. Mulți vor muri”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Turcia, țară membră NATO, a fost invitată să devină „țară parteneră” a comunității BRICS

Ambasadorul Turciei critică România pentru lipsa autostrăzilor. „Sunt 600 de kilometri și facem zece ore. Este inacceptabil”

Avertismentul șefului Statului Major al Apărării: „Pacea nu mai este o certitudine”

Porturile de la Marea Neagră, închise din cauza vântului puternic

Partenerii noștri