Live

Misterioșii „Robin Hood”. Mesajul postat de un grup de hackeri pe dark web

Data actualizării: Data publicării:
Foto cu caracter ilustrativ. Sursa Foto: Guliver/GettyImages

Un grup de hackeri încearcă să-și mai spele conștiința și a început să doneze o parte din banii furați către organizații caritabile. Este o premieră în domeniul infracțiunilor informatice care îi nedumerește pe experți.

Potrivit BBC, hackerii spun că au extorcat de-a lungul timpului milioane de dolari de la companii, dar că acum vor să facă lumea un loc mai bun. Într-o postare pe dark web („internetul întunecat”), grupul a arătat chitanțe pentru donații de 10.000 de dolari în Bitcoin către două organizații caritabile.

Din păcate pentru pirații informatici, una dintre acestea spune că nu va păstra banii.

Deși se vor niște Robin Hood moderni, experții nu văd cu ochi buni activitatea lor, nici din punct de vedere moral, nici legal.

Hackerii au dat asigurări că au atacat numai companii mari, profitabile, prin atacuri de tip ransomware. Practic, le țineau „ostatice” sistemele IT până când companiile plăteau o „răscumpărare”. 

„Credem că este corect ca o parte din banii pe care i-au plătit companiile să fie dați pentru caritate. Indiferent cât de condamnabil credeți că este ceea ce facem, noi suntem încântați să știm că ajutăm la schimbarea vieții cuiva. Astăzi am trimis primele donații”, au scris hackerii. 

Ei au arătat chitanțele pentru banii trimiși către cele două organizații: The Water Project și Children International. Aceasta din urmă, care a refuzat, de altfel, donația, sprijină copii, familii și comunități din India, Filipine, Columbia, Ecuador, Zambia, Republica Dominicană, Honduras, Mexic și Statele Unite. 

 The Water Project, care militează pentru acces la apă curată în Africa subsahariană, nu a făcut deocamdată niciun comentariu.

Editor : Luana Pavaluca

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

La ce valoare se ridică furturile de criptomonede comise de hackerii nord-coreeni. Anul 2024 a înregistrat o creștere de 21%

Hackerii au reușit să fure o sumă uriașă în criptomonede în 2024. La cât au ajuns fondurile sustrase

Meta a fost amendată în UE cu 251 de milioane de euro din cauza piratării a trei milioane de conturi Facebook în 2018

Panourile fotovoltaice pun în pericol siguranța rețelelor energetice din cauza vulnerabilității la atacuri informatice

Partenerii noștri