Live

Misiunea OMS în China: Ancheta asupra originii unui virus ar trebui să fie o rutină. De ce să nu facem asta la fiecare epidemie?

Data publicării:
Institutul de Virusologie din Wuhan. FOTO: Profimedia Images

Echipa de experţi trimisă de Organizaţia Mondială a Sănătăţii în China, după luni de discuţii cu Beijingul, pentru a investiga originile COVID-19 şi-a exprimat miercuri dorinţa ca aceste misiuni să devină o practică obişnuită, notează AFP.

"De ce să nu facem asta la fiecare epidemie, ca o rutină? Asta ar trebui să fie normal", a declarat într-o conferinţă de presă o participantă la misiunea OMS, virusologa olandeză Marion Koopmans.

Ea a lansat un apel membrilor OMS să discute despre posibilitatea de a trimite sistematic misiuni la fiecare epidemie. "Pentru ca asta să nu devină o pedeapsă, faceţi din ea o rutină", a insistat cercetătoarea.

O misiune pregătitoare a mers în China vara trecută, dar a durat după aceea câteva luni pentru a reuni atât experţi internaţionali, cât şi chinezi şi a planifica vizita, Beijingul părând foarte reticent să-i lase pe aceşti specialişti să vină. După o primă plecare ratată, misiunea a reuşit în cele din urmă să meargă în China abia în ianuarie, la puţin peste un an de la apariţia coronavirusului, la sfârşitul lui decembrie 2019, la Wuhan, reamintește Agerpres.

Oraşul chinez de 11 milioane de locuitori este primul loc din lume care a raportat un caz de COVID-19 la sfârşitul lui 2019. Boala necunoscută atunci a făcut între timp peste 2,6 milioane de morţi în întreaga lume.

Citește și:

Echipa OMS care investighează originea Covid-19 vrea să renunțe la raportul privind misiunea recentă în China

După patru săptămâni la faţa locului, experţii internaţionali şi-au încheiat misiunea la începutul lui februarie, fără a ajunge la concluzii definitive. Ei cred că coronavirusul îşi are originea în lilieci şi ar fi putut fi transmis oamenilor prin intermediul altui mamifer. Aceşti experţi, care şi-au prezentat primele concluzii într-o conferinţă de presă la Wuhan pe 9 februarie, nu ştiu însă unde şi când a început efectiv pandemia, chiar dacă nu au fost raportate focare majore la Wuhan sau în altă parte înainte de decembrie 2019. Ei urmau să publice un raport preliminar în februarie, dar proiectul a fost în cele din urmă abandonat în februarie, fără nicio explicaţie veritabilă.

Citește și:

În decembrie 2019, în Wuhan erau 13 tulpini ale virusului. Dezvăluirile unui expert din misiunea OMS demontează teoriile existente

Raportul final este aşteptat să fie prezentat în săptămâna 15 martie, potrivit OMS.

Decizia a intervenit într-un context de tensiuni crescânde între Statele Unite şi China cu privire la condiţiile de acces oferite de Beijing experţilor în timpul anchetei lor.

 

Editor : G.M.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Nouă polițiști de la Secția 16, condamnați după ce au torturat doi tineri. Nouă ani de închisoare pentru un fost lider de sindicat

Cel mai mare mister din istoria aviației. Autoritățile din Malaezia reiau căutările zborului MH370, dispărut acum mai bine de 10 ani

Apocalipsa economică a Europei. Secretul murdar din spatele eșecului Uniunii Europene de a ține pasul cu SUA și China (Politico)

Ce este „arma magică” a lui Xi Jinping de care Occidentul se teme la fel de mult ca de arsenalul militar al Chinei

Partenerii noștri