Live

Mișcări disperate ale Ungariei pentru a-și apăra moneda națională, forintul

Data actualizării: Data publicării:
Ungaria încearcă să evite o devalorizare accentuată a monedei naționale Foto: Profimedia Images

Banca centrală a Ungariei a majorat cu două puncte procentuale, la un incredibil 9,75 la sută, dobânda acordată la depozite. Decizia a fost luată într-o ședință extraordinară. Majorarea vine la o săptămână după o altă surpriză, când dobânda-cheie a fost ridicată dintr-odată cu 1,85 puncte procentuale, tot pentru a proteja forintul.  

Acum, banca centrală mărește dobânda la depozite la 9,75 la sută în încercarea de a face mai scumpe pariurile împotriva monedei proprii. Cursul a ajuns la maxime istorice, euro a depășit 400 de forinți. Decizia de acum o săptămână trebuia să stopeze mișcarea, însă cotațiile euro au urcat până la 415 forinți, iar banca centrală a considerat că este nevoie de o nouă intervenție de urgență.  

Situația Ungariei a devenit extrem de delicată, cu un deficit bugetar mare, generat de politicile populiste ale lui Viktor Orban, menite să-i asigure victoria în alegerile din această primăvară. În același timp, guvernul a venit cu noi taxe pentru companiile mari, ceea ce degradează sensibil mediul economic. În plus, din cauza conflictelor cu Bruxelles-ul, Ungaria nu are aprobată finanțarea prin PNRR și riscă blocarea fondurilor europene din cauza nerespectării statului de drept.

Editor : Luana Pavaluca

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Cristi Chivu s-a mutat în România după 15 ani în străinătate și a avut parte de o mare surpriză: ”Nu e a lui”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Furie în Ungaria după ce un consilier al lui Orban a sugerat că era mai bine dacă maghiarii nu se opuneau invaziei sovietice din 1956

Planul lui Orban sau fake news? Mister în jurul unei presupuse tabere pentru refugiați la frontiera Ungariei cu Austria

Ce ar face Ungaria dacă ar fi atacată de Rusia. Răspunsul șocant dat de un apropiat al lui Viktor Orban

Procurorul șef al Ungariei cere Parlamentului European ridicarea imunităţii lui Peter Magyar, un oponent al premierului Orban

Partenerii noștri