Live

Mircea Geoană: E un lucru cert că Ucraina va deveni membru al UE şi al NATO

Data publicării:
Geoană spune că, în viitor, România va fi geografic în centrul comunităţii euroatlantice. FOTO: Inquam Photos/ George Călin

Ucraina va deveni membru al Uniunii Europene şi al NATO, este „un lucru cert”, a declarat, joi, secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, la deschiderea Aspen - GMF Bucharest Forum, potrivit Agerpres.

„Cu privire la calendar, la condiţiile reunite pentru astfel de decizii, este o chestiune pe care aliaţii o decid prin consens. Trebuie să continuăm să sprijinim Ucraina, în primul rând, în câştigarea acestui război şi consolidarea drumului său euroatlantic şi aş spune, din experienţa României, că drumul către UE şi drumul către NATO par separate, dar sunt foarte complementare. De aceea, orice pas în direcţia integrării europene ajută integrarea în NATO şi orice pas în relaţia cu NATO ajută în integrarea europeană”, a explicat Geoană.

El a mărturisit că este „extrem de bucuros” privind avizul Comisiei Europene pentru începerea negocierilor de aderare la UE cu Republica Moldova şi Ucraina.

„În special, pentru Republica Moldova este o veste formidabilă. Este un obiectiv pe care îl susţinem cu toţii, iar NATO şi Uniunea Europeană suntem parteneri comuni ai Republicii Moldova şi îi vom ajuta din toate puterile să îşi atingă acest obiectiv şi să scape de blestemul geografiei într-un fel. Cred că avem noi, ca români, o obligaţie suplimentară şi o şansă nesperată de a vedea toţi vecinii noştri parte din aceeaşi familie”, a completat Mircea Geoană, menţionând susţinerea pentru obiectivul aderării Chişinăului la UE până în 2030.

Geoană spune că, în viitor, România va fi geografic în centrul comunităţii euroatlantice

Potrivit acestuia, în viitor, România va fi geografic în centrul comunităţii euroatlantice.

„Sunt absolut convins că şi Ucraina şi Moldova şi Georgia şi Balcanii de Vest vor face parte din aceeaşi familie cu noi şi noi, ca lideri la nivel internaţional, şi noi, ca lideri ai acestei ţări, cred că avem tot interesul de a avea în jurul nostru numai prieteni şi ţări care să facă parte din aceeaşi familie cu noi. Pentru prima dată în istorie, România n-ar mai fi o ţară de frontieră a Occidentului, ci ar fi parte a centrului comunităţii euroatlantice”, a arătat secretarul general adjunct al NATO.

El a completat că nu resimte o oboseală în ceea ce priveşte eforturile ţărilor aliate de a sprijini Ucraina.

„Liderii noştri în lumea euroatlantică şi partenerii noştri globali continuă să susţină Ucraina. Avem o înţelegere perfectă a faptului că soarta Ucrainei este importantă nu doar pentru Ucraina şi Europa, este importantă pentru modul în care va arăta întreaga lume”, a subliniat Geoană.

Conform acestuia, singura problemă ar fi că „nu avem încă suficientă capacitate de producţie pentru a ajuta Ucraina în cantităţile şi în ritmul pe care aceştia ni le solicită”.

Secretarul general adjunct al NATO a evidenţiat că, în contextul actual de securitate, „nu avem luxul să nu putem să ne uităm în paralel şi la o problemă importantă în Ucraina şi vom ajuta Ucraina să izbândească în acest război şi să devină parte a familiei euroatlantice”.

„Este un lucru pe care sunt convins că îl vom face”, a transmis el.

Editor : Bianca Chirilă

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Cum a reacționat românul trecut pe la Inter și Milan când a aflat cu ce se ocupă soția lui: ”Nu este nimic greșit”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Slovacia va lua măsuri împotriva Ucrainei pentru că a oprit tranzitul de gaze rusești spre Europa, anunță Robert Fico

Putin a pierdut un avantaj cheie după ce Ucraina a oprit tranzitul de gaze rusești spre Europa, spune șeful diplomației ucrainene

Haos în UE de Revelion, din cauza petardelor și artificiilor. Oficialii nemți cer restricții după ce cinci oameni au murit de Anul Nou

Cum s-ar putea încheia războiul din Ucraina în 2025. Analiză BBC: Ce variante are Zelenski

Partenerii noștri