Live

Ministrul Sănătății din Franța cere ca persoanele sub 55 de ani imunizate cu AstraZeneca să primească un alt vaccin la rapel

Data publicării:
Vaccin AstraZeneca împotriva COVID-19. Foto: Profimedia Images

Francezii cu vârste mai mici de 55 de ani care au primit o primă doză a vaccinului dezvoltat de compania AstraZeneca împotriva COVID-19 ar trebui să facă doza de rapel cu un alt vaccin, a declarat vineri ministrul francez al Sănătăţii, Olivier Veran, înaintea unui anunţ oficial pe această temă, care va fi făcut în cursul zilei de vineri în Franța.

"Se va confirma în mod normal astăzi, este ceva complet logic", a declarat Olivier Veran, subliniind totuşi că anunţul oficial va fi făcut de Înalta Autoritate pentru Sănătate (Haute Autorite de Sante - HAS), în cursul zilei de vineri, informează AFP şi Reuters, citate de Agerpres. HAS a suspendat administrarea acestui vaccin la persoanele cu vârste sub 55 de ani pe 19 martie, din cauza cazurilor rare de tromboză raportate în Europa.

Citește și: Simptomele unei posibile tromboze. EMA anunță care sunt semnele la care ar trebui să fie atenți cei vaccinați cu serul AstraZeneca

Înaintea acestui anunţ, aproape 600.000 de francezi, în special angajaţi din domeniul sănătăţii, au primit o primă doză a vaccinului AstraZeneca, administrat în Franţa de la începutul lunii februarie.

"Eu fac parte din această populaţie", a reamintit ministrul Olivier Veran, în vârstă de 41 de ani, care a fost vaccinat pe 8 februarie, întrucât are profesia de medic neurolog.

"Este cât se poate de coerent să spunem 'nu recomandăm vaccinul AstraZeneca persoanelor sub 55 de ani, aşteptând să aflăm mai multe informaţii (...)'. Deci, dacă aţi primit o primă doză şi aveţi mai puţin de 55 de ani, vi se va propune un alt vaccin la 12 săptămâni după prima doză şi veţi primi o injecţie cu un vaccin care foloseşte tehnologia ARN mesager", a adăugat Olivier Veran.

Citește și: Spania limitează utilizarea vaccinului AstraZeneca. Noi măsuri au fost luate și în Belgia și Italia

Tehnologia ARN mesager a fost folosită pentru alte două vaccinuri autorizate în Uniunea Europeană, cele produse de Pfizer-BioNTech şi Moderna. Vaccinul AstraZeneca utilizează o tehnologie diferită, denumită "cu vector viral".

Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) a recunoscut miercuri o legătură între administrarea vaccinului AstraZeneca şi cazurile foarte rare de formare "a unor cheaguri sangvine neobişnuite, asociate concentraţiei scăzute de plachete", considerate de acum "efecte secundare foarte rare".

Totuşi, EMA consideră că beneficiile aduse de utilizarea vaccinului AstraZeneca sunt în continuare mai mari decât riscurile medicale.

Vineri, ministrul Olivier Veran a declarat pentru postul radiofonic RTL că Franţa va continua să încurajeze folosirea vaccinului AstraZeneca.

Editor : A.A.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Mai mulţi angajaţi ai gigantului farmaceutic AstraZeneca au fost arestați în cadrul unei anchete în China

AstraZeneca anunță că retrage de pe piaţă vaccinul anti-COVID-19

Forxiga este aprobată în Uniunea Europeană pentru tratamentul simptomatic al insuficienței cardiace cronice

EMA recomandă autorizarea tratamentului preventiv pentru COVID-19 de la AstraZeneca

Partenerii noștri