Obsesii și capricii de șefi de stat. Președintele Chinei își ia tot timpul patul cu el
Președintele Franței, Emmanuel Macron, îi primește pe președintele chinez și pe soția acestuia la Nisa, duminică, 24 martie. Cu această ocazie, Xi Jinping va fi cazat la prestigiosul hotel Negresco, dar va dormi în propriul pat, pe care îl ia după el la fiecare deplasare în străinătate. Dar nu este singurul șef de stat care are micile lui obsesii.
Două avioane de mare capacitate care vin de la Beijing sunt așteptate să aterizeze pe aeroportul din Nisa. Xi Jinping vine însoțit de o numeroasă delegație de oameni de afaceri. Pentru a-și primi invitații de marcă, cele cinci porturi de agrement ale orașului vor fi închise, spre marele necaz al comercianților. Vor fi impuse și numeroase restricții în oraș. Cei doi președinți se vor reculege duminică în fața memorialului dedicat victimelor atentatului de la Nisa din 2016.
Xi Jinping și soția lui vor lua mai întâi cina cu soții Macron la Beaulieu-sur-Mer, în villa Kérylos, apoi vor merge la luxosul hotel Negresco. Aici două etaje sunt rezervate pentru delegația chineză. Iar liderul chinez și-a adus de acasă și propriul pat, scrie cotidianul regional Var Matin. Cupulul prezidențial chinez va ajunge la Paris abia luni.
Obsesiile lui Donald Trump
Și alți președinți străini au pretenții atunci când călătoresc în străinătate. Donald Trump, de pildă, își ia cu el limuzina, Cadillac One, o mașină blindată, care îl poate proteja inclusiv de atacuri chimice. De la asasinarea președintelui Kennedy, americanii nu glumesc cu securitatea președintelui lor. Nici predecesorul lui Trump, Barack Obama, nu călătorea fără faimoasa sa limuzină denumită „The Beast” (Bestia), evaluată la 300.000 de dolari. Mașina era transportată sistematic cu un avion-cargo, oriunde mergea. Fostul președinte călătorea de asemenea cu o echipă de medici și bucătari, cu care convenea tot necesarul de medicamente, provizii, echipamente.
Însă Donald Trump a împins paranoia și mai departe. Donald Trump are micile lui obsesii și în ceea ce privește alimentația: gustul său pentru mâncarea fast-food trădează în realitate o teamă de a nu fi otrăvit. Cartea „Let Trump Be Trump” (Lăsați-l pe Trump să fie Trump), scrisă de doi foști responsabili ai campaniei sale electorale, Corey Lewandowski și David Bossie, dezvăluie că organizarea și momentul meselor lui Trump sunt printre punctele cruciale ale deplasărilor sale. Șeful Casei Albe se teme că va fi otrăvit, de unde și preferința sa pentru fast-food și mâncarea nesănătoasă, hrană pe care el o consideră mai sigură. La bordul lui Air Force One, sunt patru mari mărci alimentare: McDonald’s, Kentucky Fried Chicken, Pizza Hut și Diet Coke.
Trump ar fi, de asemenea, obsedat de păr: se teme să nu chelească și face un tratament special contra calviției, de care nu se desparte. Este obsedat și de igienă. În cartea „The Art of the Comeback” (Arta revenirii), el povestește că se spală pe mâini de nenumărate ori, pentru a evita contractarea vreunei boli. Are o adevărată fobie cu microbii și evită pe cât posibil să dea mâna cu străinii, sigur, în afara șefilor de stat, atunci cînd e în fața camerelor.
Președintele SUA trebuie să poată trăi în deplină autonomie, spun foștii manageri ai lui Trump. Chiar și apa pe care o bea provine exclusiv de la Washington.
Putin și mașinile de lux
Și președintele Vladimir Putin este descris ca un megaloman capricios. La fel ca omologii americani, care nu se deplasează decât cu vehicule „made in USA”, liderul de la Kremlin a dorit ca flota sa de vehicule să nu fie alcătuită decât din modele de limuzină și SUV-uri sută la sută rusești. Unele surse menționează, totuși, o implicare tehnică a celor de la Porsche Engineering. Bugetul alocat pentru acest capriciu s-ar ridica la 290 de milioane de euro. Iar când face deplasări, mai ales în fostele republici sovietice, îi place să pozeze și să arate că el este șeful.
Gaddafi și cortul său de la Paris
În 2007, în timpul negocierilor pentru eliberarea infirmierelor bulgare reținute în Libia, liderul Muammar Gaddafi obține permisiunea de a face o vizită la Paris. Era un prilej pentru el de a obține legitimitate pe scena internațională. Fostul „naș” al terorismului internațional face o deplasare rămasă celebră în capitala Franței, are parte de recepții și dineu de gală. Sunt șase zile extravagante petrecute la Paris, marcate de capricii. Gaddafi își instalează cortul în grădinile hotelului Marigny, face o plimbare pe Sena, provocând enorme ambuteiaje, se oprește fără să anunțe la Luvru, la Versailles și face o partidă de vânătoare în pădurea Rambouillet. Francezii au fost exasperați. Extravaganta vizită devine un calvar pentru președintele francez de atunci, Nicolas Sarkozy.
Peste doi ani, în 2009, Gaddafi este la New York ca să vorbească la Adunarea Generală a ONU. Era prima vizită în SUA în cei 40 de ani de când se afla la putere. Dar nu renunță la cortul său. Înainte de a ajunge la New York, oficialii din țara sa au încercat să obțină instalarea cortului într-un oraș din New Jersey, dar s-au lovit de împotrivirea populației. Până la urmă, Gaddafi și-a „plantat” cortul într-o suburbie a orașului New York, pe o proprietate care îi aparținea lui... Donald Trump. Ulterior, Trump a declarat că a făcut o mulțime de bani din această afacere.
Cu un an mai înainte, Gaddafi fusese la Moscova, iar acolo primise permisiunea de a-și instala cortul chiar în grădinile Kremlinului.
Revista Time, care publică un colaj de fotografii cu Gaddafi și cortul, în diversele sale deplasări în străinătate, observă că la un moment dat, în Ucraina, avea pe masă un bătător de muște de culoare verde, care se asorta cu decorațiunile cortului. Imaginile, aici.
În alte țări din Africa, maximul prestigiului pentru șefii de stat este să-și afișeze avioanele. În 2016, France24 dezvăluia că președintele din Coasta de Fildeș, Alssane Outtara, are o flotă prezidențială care numără nu mai puțin de zece aparate. Ceea ce l-ar face invidios pe omologul său din Ciad, Idriss Déby, care nu are „decât” patru.
Extravaganțe franceze
Despre actualul președinte francez, Emmanuel Macron, se spune că îi place să fie provocator. Criticii îi reproșează și un comportament „bling-bling”, o expresie care a fost folosită și în cazul lui Nicolas Sarkozy pentru a sublinia dorința de a ieși în evidență cu orice preț. În cazul lui Macron, cel mai recent exemplu este minivacanța sa la schi, în Pirinei, în plină criză a „Vestelor galbene”. Sau, potrivit publicației satirice Le Canard Enchaîné, achiziționarea de veselă pentru Palatul Élysée în valoare de 500.000 de euro. Presa a mai scris și despre piscina sa de la Brégançon, plasând-o tot la capitolul „capricii”.
De la generalul de Gaulle la Emmanuel Macron, cei opt președinți ai celei de-a V-a Republici franceze și-au satisfăcut adesea capriciile, făcând numiri nejustificate la conducerea unor muzee excepționale, intervenind în programele de televiziune sau acordând favoruri amantelor.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News