Live

Mexicul sesizează Curtea Internaţională de Justiţie după ce forțele ecuadoriene au luat cu asalt ambasada sa din Quito

Data publicării:
Autorităţile ecuadoriene l-au arestat pe fostul vicepreşedinte Jorge Glas, luându-l de la ambasada Mexicului Foto: Profimedia

Mexicul a depus joi o plângere împotriva Ecuadorului la Curtea Internaţională de Justiţie (CIJ) pentru pătrunderea forţelor ecuadoriene în ambasada sa de la Quito.

Ministrul justiţiei, Alicia Barcena, a declarat într-o conferinţă de presă că ţara sa cere suspendarea Ecuadorului din ONU „până la prezentarea de scuze publice în care să se recunoască încălcarea principiilor şi normelor fundamentale ale dreptului internaţional”.

Poliţia ecuadoriană a luat cu asalt vinerea trecută ambasada mexicană din Quito, unde se refugiase Jorge Glas, fost vicepreşedinte al Ecuadorului, condamnat pentru corupţie.

Incidentul a determinat Mexicul să rupă imediat relaţiile diplomatice cu Ecuadorul şi să îşi anunţe intenţia de a se prevala la CIJ de inviolabilitatea reprezentanţelor diplomatice conform Convenţiei de la Viena din 1961.

La conferinţa de presă de joi a participat şi preşedintele mexican Andres Manuel Lopez Obrador, care a afirmat că demersul ţării sale în instanţa ONU de la Haga este evitarea repetării unei acţiuni de acest gen oriunde în lume.

Preşedintele ecuadorian Daniel Noboa a justificat intervenţia pe teritoriul ambasadei mexicane prin necesitatea de a-l reţine pe Glas în contextul unui „risc iminent de evadare” şi a susţinut că este dispus să „rezolve orice diferend” cu Mexicul.

CIJ a confirmat joi că a primit plângerea Mexicului. Deciziile Curţii sunt fără drept de apel, însă instanţa nu dispune de niciun mecanism pentru impunerea executării lor.

Stephane Dujarric, purtător de cuvânt al secretarului general al ONU Antonio Guterres, a arătat că suspendarea unei ţări din această organizaţie „este de competenţa statelor membre”.

Sperăm foarte tare că tensiunile între Ecuador şi Mexic se vor rezolva prin dialog”, a declarat el presei la New York.

Glas a fost condamnat în 2017 la opt ani de închisoare pentru implicare în sistemul de corupţie al firmei braziliene de construcţii Odebrecht. El a fost eliberat în 2022, în urma unui recurs.

Guverne de stânga din America Latină, cum ar fi cele din Brazilia, Chile sau Venezuela, precum şi executivul din Argentina, condus de preşedintele ultraliberal Javier Milei, Organizaţia Statelor Americane, Uniunea Europeană, Spania şi SUA au condamnat raidul poliţiei ecuadoriene în ambasada Mexicului.

Editor : M.B.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Câți civili ucraineni au fost uciși de ruși de la începutul conflictului. ONU a dat publicității cifrele oficiale

Casa Albă spune că Trump trebuie să mențină progresele făcute de Biden cu China în reducerea deceselor din cauza fentanilului în SUA

Uniunea Europeană își va redeschide delegația diplomatică din Siria. Declarațiile șefei Comisiei Europene

Primarul unui oraș din centrul Mexicului a fost asasinat. Câte persoane au fost ucise în ultimii ani

Partenerii noștri