Mesajul lui Emmanuel Macron, după victoria lui Trump: Trebuie să devenim „omnivori”. Europei trebuie să-i crească dinți
Europei trebuie să-și crească dinți sau riscă să fie mâncată de „carnivorii” lumii, spune președintele francez după victoria lui Donald Trump la alegerile prezidențiale din SUA. Continentul european trebuie să devină „omnivor”, a mai spus Emmanuel Macron la summitul Comunităţii Politice Europene (CPE) de la Budapesta, informează Politico.
Europa nu mai poate fi „erbivorul” lumii după realegerea lui Donald Trump ca președinte al Statelor Unite, potrivit lui Emmanuel Macron, care a completat că, în schimb, trebuie să devină un „omnivor”.
Comentariile președintelui francez vin la o zi după ce Donald Trump a obținut o victorie răsunătoare în alegerile prezidențiale din SUA, stârnind îngrijorări că președintele ales ar putea degrada participarea Washingtonului la NATO, forțând țările europene să mărească cheltuielile pentru apărare.
Macron este cunoscut drept cel mai puternic susținător ca UE să devină mai independentă de rivalii comerciali precum China și Statele Unite în orice, de la apărare și securitate, la tehnologii de ultimă oră.
„Pentru mine, este simplu. Lumea este formată din ierbivore și carnivore. Dacă decidem să rămânem erbivori, atunci carnivorele vor câștiga și vom fi o piață pentru ei”, le-a spus el liderilor europeni în timpul unei întâlniri la Budapesta.
Conducerea lui Macron pe scena Uniunii Europene a fost s-a șubrezit în urma alegerilor anticipate pe care le-a solicitat la începutul acestui an, iar în ultimele zile el a încercat să se repoziționeze ca puntea blocului european către SUA. A fost unul dintre primii lideri care l-au felicitat pe Trump miercuri.
„Cred că, cel puțin, ar trebui să alegem să devenim omnivori. Nu vreau să fiu agresiv, doar că știm să ne apărăm pe toate aceste subiecte”, a mai spus acesta.
Un diplomat UE, prezent la summitul Comunităţii Politice Europene (CPE) de la Budapesta, a spus că alegerea lui Trump i-ar putea oferi liderului francez un nou „motiv de existență” ca majoretă de top pentru o Uniune Europeană mai îndrăzneață și mai independentă când vine vorba de comerț și securitate. Diplomatului, ca și alții citați de Politico, i s-a acordat anonimatul pentru a vorbi sincer.
Deși liderul francez nu a și spus nume de țări, este cunoscut faptul că Europa se confruntă cu potențiale războaie comerciale pe două fronturi, cu SUA și cu China. Comisia Europeană a lovit vehiculele electrice chinezești cu taxe și se confruntă cu potențiale probleme cu Washingtonul dacă Trump respectă amenințările de a impune tarife pentru bunurile UE.
„Noi [în Europa] credem că ar trebui să ne delegăm geopolitica Statelor Unite ale Americii, că ar trebui să ne delegăm datoria de creștere clienților noștri chinezi, că ar trebui să delegăm inovația noastră tehnologică americanilor”, a spus el. „Nu este cea mai bună idee.”
Ajunși joi la summitul Comunităţii Politice Europene (CPE), liderii UE și înalți oficiali, inclusiv președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, au insistat asupra necesității ca Europa să preia conducerea securității și apărării, precum și să sprijine Ucraina împotriva agresiunii ruse.
Vorbind cu un grup restrâns de reporteri la Budapesta, ministrul maghiar de externe Péter Szijjártó a declarat că rezultatul alegerilor din SUA a schimbat „status quo-ul” privind Ucraina.
„Europa trebuie să reflecte. Dacă îmi puneți întrebarea teoretică dacă Europa ar putea înlocui SUA în această chestiune, aș spune evident că nu”, a spus el. „Rezultatul alegerilor prezidențiale din SUA creează o realitate cu totul nouă, nu numai în Europa, ci și în lume.”
Alți lideri ai UE au fost dornici să transmită un mesaj de sprijin continuu pentru Kiev la conferința la care era prezent și președintele ucrainean Volodimir Zelenski, au declarat doi diplomați UE. Dar nu toată lumea prezentă la summit a fost receptivă la apelurile lui Macron la unitate.
„Spune unitate, dar înseamnă unitate franceză”, a spus unul dintre cei doi diplomați menționați mai sus, care nu a fost impresionat de discursul lui Macron. „Dacă asta înseamnă să tragi podurile și să dai jos securile, nu, mulțumesc. Vrem să rămânem deschiși față de relația transatlantică”, a spus el.
Editor : M.I.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News