Merkel și Macron, discuții cu Putin despre cooperare în materie de vaccinuri anti-Covid, Navalnîi și Libia
Cancelarul german Angela Merkel și președintele francez Emmanuel Macron au discutat marți cu liderul de la Kremlin Vladimir Putin despre cooperarea în materie de vaccinuri anti-Covid-19, inclusiv cel rus, Sputnik V, situația opozantului Alexei Navalnîi și Libia, a anunțat Palatul Elysee, potrivit agenției France Presse, citată de Agerpres.
În cursul unei videoconferinţe, cei trei au evocat o posibilă cooperare în materie de vaccinuri, în funcţie de progresul analizării vaccinului Sputnik V de către Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA).
Agenția Europeană pentru Medicamente va inspecta, în Rusia, fabricile de vaccin Sputnik V, care se află în procedura de aprobare de către regulatorul european, a anunțat șeful EMA în fața unei comisii din Parlamentul European. Emer Cook, președintele EMA, a spus că nu poate oferi un orizont de timp pentru validarea Sputnik V în UE, deoarece producătorii acestuia încă nu au răspuns la toate întrebările agenției.
Franța ar putea începe în luna iunie vaccinarea cetățenilor săi cu vaccinul rusesc Sputnik V, a anunțat Clement Beaune, secretarul de stat francez pentru afaceri europene.
Merkel şi Macron i-au atras, de asemenea, „atenţia preşedintelui Putin asupra situaţiei opozantului rus Aleksei Navalnîi şi asupra necesităţii respectării drepturilor sale, conform Convenţiei europene a drepturilor omului, şi ca sănătatea lui să fie păstrată”.
Cei doi lideri occidentali au reiterat cererea ca „Rusia să ia un angajament hotărât de a stabiliza încetarea focului în Ucraina” şi au reclamat un „dialog incluziv” în Belarus.
În legătură cu Libia, cancelarul german şi preşedintele francez şi-au exprimat speranţa că, împreună cu Rusia, "vor depune toate eforturile pentru a promova procesul de tranziţie". Ei au solicitat, de asemenea, continuarea ajutorului transfrontalier pentru populaţia siriană.
În cele din urmă, ei au căzut de acord "să îşi coordoneze eforturile pentru ca dialogul să fie angajat, iar Iranul să revină cât mai repede posibil la respectarea obligaţiilor sale în domeniul nuclear".
Editor : I.C
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News