Live

Medvedev: Alipirea regiunilor Doneţk şi Lugansk la Rusia ar justifica folosirea forţei militare împotriva Ucrainei

Data actualizării: Data publicării:
Dmitri Medvedev, secretar adjunct al Consiliului de Securitate Naţională al Rusiei. Foto: Profimedia

Fostul președinte rus Dmitri Medvedev a declarat marți că este „esențial” ca separatiștii susținuți de ruși în Ucraina să organizeze referendumuri care să permită ca regiunile lor să se alăture Rusiei, scrie Reuters.

Într-o postare pe rețelele sociale, Medvedev a declarat că a face din republicile populare Donețk și Lugansk, sprijinite de Moscova, parte oficială a Rusiei, este un pas vital în protejarea intereselor lor și ar putea justifica în continuare utilizarea de către Rusia a forței militare pentru a le proteja.

„O intruziune pe teritoriul Rusiei este o crimă şi ne va permite să utilizăm toate forţele de autoapărare. Iată de ce Kievul şi Occidentul se tem de aceste referendumuri. Acesta este motivul pentru care ele trebuie organizate”, a declarat Medvedev.

Denis Pușilin, liderul separatiștilor pro-ruși din regiunea Donețk, i-a cerut liderului celeilalte regiuni separatiste, Lugansk, să-și combine eforturile pentru a pregăti un referendum pe tema alipirii teritoriilor la Rusia. Referendumurile vor fi organizate în perioada 23-27 septembrie.

Propaganda rusă și redactorul-șef al Russia Today, Margarita Simonian, au lăudat acest apel, denumindu-l „scenariul Crimeei". Simonian a scris că, prin recunoașterea zonelor ocupate ca teritoriu rusesc, Moscova ar putea amenința mai ușor NATO cu lovituri de represalii pentru contraatacurile ucrainene, „dezlegând mâinile Rusiei în toate privințele”.

Experții americani din cadrul Institutului pentru Studiul Războiului din Washington subliniază că această abordare este incoerentă. 

Conform raportului ISW, forțele rusești nu controlează tot teritoriul regiunilor Donețk și Lugansk. Prin urmare, anexarea teritoriilor revendicate de DNR și LNR ar însemna ca Rusia să anexeze regiuni care ar fi parțial „ocupate” de autoritățile ucrainene legitime și de trupele în plină ofensivă ale Kievului. 

ISW mai spune că loviturile ucrainene în Crimeea demonstrează în mod clar că atacurile ucrainene pe teritoriul anexat ilegal de Moscova nu declanșează automat represalii ale Rusiei împotriva NATO, așa cum ar dori Simonian să creadă publicul său.  

O anexare parțială în acest stadiu ar plasa, de asemenea, Kremlinul în poziția ciudată de a cere ca forțele ucrainene să dezocupe teritoriul „rusesc” și în poziția umilitoare de a nu putea impune acest lucru. 

Citește și: ISW: Kremlinul s-ar trezi într-o poziție umilitoare dacă anexează acum regiunile Lugansk și Donețk

Editor : Marco Badea

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Fiul miliardarului Warren Buffett ajută Ucraina să-și demineze terenurile agricole. Ministrul Economiei: „Batem la fiecare uşă”

Ce fac „eroii” lui Putin când se întorc de pe frontul din Ucraina. Val de violențe în Rusia, provocat de deținuții care recidivează

Război în Ucraina: vești proaste pentru Kiev, oriunde s-ar uita pe linia frontului. Dar și Rusia este sub presiune

„O altă încercare nereușită a inamicului”. Ucrainenii au distrus cu o dronă un steag plantat de „sabotori” ruși în regiunea Cernihiv

Partenerii noștri