Live

Masca ar putea deveni iar obligatorie. OMS avertizează că în Europa cresc brusc cazurile de COVID

Data publicării:
Masca ar putea deveni iar obligatorie. OMS avertizează că în Europa cresc brusc cazurile de COVID. Foto: Profimedia Images

Organizația Mondială a Sănătății cere guvernelor să revină la masca de protecție obligatorie, pe fondul creșterii accelerate a numărului de cazuri COVID în Europa.

Tedros Ghebreyesus, șeful OMS: "Pe măsură ce virusul se transmite iar spitalizările cresc, guvernele trebuie să adopte măsuri consacrate, precum purtarea măștii, îmbunătățirea ventilației și protocoale pentru testare și tratament.

Îndemn guvernele să evalueze și să ajusteze cu regularitate planul împotriva COVID-19, în conformitate cu situația epidemiologică, dar și cu posibilitatea apariției unor noi variante".

Și România se confruntă cu o revenire a îmbolnăvirilor. Miercuri au fost confirmate aproape 3.800 de noi infectări. 

O nouă variantă Omicron se răspândește rapid, iar experții în sănătate sunt îngrijorați deoarece conține multe mutații, iar combinațiile care apar sunt numeroase. Este vorba despre varianta supranumită „Centaurus”, relatează The Guardian.

Varianta BA.2.75 – supranumită „Centaurus” – a fost detectată pentru prima dată în India la începutul lunii mai. Cazurile din Marea Britanie au crescut de atunci brusc – și aparent mai rapid decât cele ale variantei BA.5 extrem de transmisibile, care este prezentă și în India și înlocuiește rapid varianta BA.2 dominantă anterior în multe țări.

Noua variantă a ajuns deja în alte 10 țări, inclusiv Marea Britanie, SUA, Australia, Germania și Canada.

Experții spun că apariția anul trecut a variantei Omicron, după ce s-a crezut că Delta va reprezenta punctul maxim de evoluție pandemică, și extinderea noilor variante arată că virusul nu poate fi ținut sub control prin același plan care s-ar aplica în caz de gripă.

În plus față de vaccinare, planurile pe termen lung ar trebui să includă măsuri suplimentare pentru a se preveni infecțările și reinfectările, care să aibă în vedere sisteme de ventilație îmbunătățită, filtrare a aerului în spații închise, teste suplimentare, precum și respectarea perioadelor de izolare care să reducă răspândirea îmbolnăvirilor.

 

Editor : G.M.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Cum văd țările din Europa de Vest cedarea de teritorii ucrainene în schimbul păcii. Sondajul care scindează UE în două

Echipa lui Trump vrea să retragă SUA din Organizația Mondială a Sănătății. Ce impact ar putea avea decizia asupra sănătății globale

Alertă după atacul din Magdeburg. Mai multe țări din Europa cresc numărul forțelor de ordine la târgurile de Crăciun

Viktor Orban este convins că în urma alegerilor din SUA „trecem de la vremea războiului la o eră a păcii"

Partenerii noștri