Live

Mărturia unui bărbat din estul Ucrainei torturat pentru Rusia de colaboraționiști ucraineni. „Erau polițiști înainte de invazie”

Data publicării:
Bărbatul a fost torturat două ore, iar când a fost eliberat, i s-a spus că trebuie să se întoarcă în câteva zile cu informații. Ca să scape de abuzuri trebuia să devină informator. Captură video: Twitter / @ukraine_world

Un bărbat din estul Ucrainei a spus că a fost legat la mâini, bătut și curentat cu doar câteva zile înainte ca armata ucraineană să elibereze satul său de sub ocupația rusească. Dar, în loc de soldați ruși, cei care l-au abuzat au fost polițiști ucraineni care și-au trădat țara și au trecut de partea invadatorilor, potrivit mărturiei victimei, scrie Sky News.

„Cineva m-a torturat”, a spus Andrii Matiaj, în vârstă de 46 de ani, din casa lui din satul Volohivka, aflat la doar cinci kilometri de granița cu Rusia. „Au făcut parte din poliție înainte de invazie și apoi au trecut de partea rușilor”.

Ucraina a acuzat forțele ruse că au apelat la tortură în zonele cucerite, Zelenski spunând că s-au descoperit cel puțin 10 camere de tortură în regiunea recent eliberată din Harkov, în nord-estul țării.

Acuzațiile făcute de Matiaj, însă, pun în lumină o nouă provocare cu care se confruntă acum autoritățile ucrainene. În plus față de crimele de război comise de invadatorii ruși pe care aceștia trebuie să le verifice, investigatorii ucraineni trebuie să fie atenți și la compatrioții lor care au colaborat cu rușii.

În afară de crimele de război comise de ocupanții ruși, investigatorii ucraineni trebuie să fie atenți și la compatrioții lor care au colaborat cu rușii. În poză: Groapă comună descoperită lângă Izium. Foto: Profimedia Images

Matiaj senior, un bărbat slab și cu un zâmbet cald, trăiește cu soția și doi dintre cei trei fii ai săi, de 16 și 17 ani. Fiul cel mare, în vârstă de 29 de ani, pe care îl cheamă la fel ca pe tatăl său, face parte din forțele teritoriale de apărare ale Ucrainei.

Andrii Matiaj junior și-a revăzut părinții pentru prima oară de la declanșarea invaziei ruse după ce contraofensiva ucrainenilor i-a pus pe fugă pe invadatori, iar Matiaj jr. a putut să se întoarcă în satul natal.

„Stomacul mi s-a întors pe dos [de bucurie]”, a spus mama sa, Liubov, despre momentul în care și-a putut îmbrățișa fiul din nou. „Am simțit fericire și durere în același timp. Nu poți să înțelegi aceste sentimente. Este prea greu de descris”, a spus și fiul ei.

Au refuzat să primească pașapoarte rusești de la ocupanți

Părinții săi au fost printre primii ucraineni care au fost martori la invazia la scară largă a Rusiei din 24 februarie, având în vedere cât de aproape este satul lor de graniță.

„Am văzut avioane, elicoptere, care zburau așa de jos, zburau printre curțile [oamenilor]”, a povestit Liubov. „Am tremurat 30 de minute. Băiatul cel mic era într-o stare de isterie”.

Familia Matiaj a spus că soldații ruși au preluat controlul asupra celui mai apropiat oraș, Vovciansk, în timp ce persoanele responsabile de satele ocupate proveneau din regiunile Donețk și Lugansk.

Cuplul a spus că au refuzat pașapoartele rusești oferite de invadatori, cu toate că majoritatea localnicilor din satul lor le-a primit. „Cred că au făcut asta de frică”, a spus Liubov.

Soldații ruși și forțele lor aliate obișnuiau să fure din proprietățile din zonă, ceea ce a alimentat neîncrederea și abuzurile comise împotriva civililor care au afectat familia la doar două zile înainte ca armata ucraineană să elibereze și satul lor.

„M-au pus pe jos și au început să mă electrocuteze”

Lui Matiaj sr. i s-a spus că trebuie să meargă într-o clădire din spatele tribunalului din oraș. Cinci persoane, care lucrau cu ocupanții, au fost implicați, inclusiv o rudă îndepărtată a bărbatului.

„M-au dus la etajul al doilea. Am primit trei sau patru lovituri în față”, a povestit Matiaj sr. „Apoi mi-au legat mâinile la spate, mi-au dat jos încălțările și ciorapii, au legat un cablu de metal de degetul mic de la mâini și de picior. M-au pus pe jos și au început să mă electrocuteze.”

Ucraina a acuzat forțele ruse că au apelat la tortură în zonele cucerite, Zelenski spunând că s-au descoperit cel puțin 10 camere de tortură în regiunea recent eliberată din Harkov. Foto: Profimedia Images

Bărbatul a spus că era legat la ochi în timpul torturii. „Vasele de sânge din ochi au cedat și mi s-au înroșit ochii. Aveam vânătăi. Nu am mai simțit nimic când m-au bătut în față după ce m-au electrocutat”.

Matiaj sr. spune că a fost interogat despre un furt cu care nu a avut nicio legătură. Incidentul a ținut două ore, iar când într-un final a fost eliberat, i s-a spus că trebuie să se întoarcă în câteva zile cu informații.

Bărbatul a înțeles că această amenințare era un alt mod de a i se transmite că va fi torturat din nou dacă nu va deveni un informator.

„Toți polițiștii răi au fugit în Rusia”

Când s-a întors acasă, Matiaj sr. și soția lui au discutat despre plecare, dar nu au avut destui bani. „Am decis să mă ascund undeva în tufișuri, case abandonate și să îi aștept pe soldații noștri. Știam că soldații noștri urmau să vină”.

Matiaj sr. este de părere că ofensiva ucraineană de eliberare a regiunii Harkov i-a salvat viața. „Toți polițiștii răi au fugit în Rusia”, a spus și fiul cel mare.

Întrebat cum s-a simțit după ce a auzit de tortura suferită de tatăl său și de condițiile îndurate de familia sa în timpul ocupației, Matiaj jr. a spus: „Înfiorător și oribil”.

Acesta s-a întrebat dacă nu cumva legătura sa cu armata ucraineană a avut de-a face cu situația în care a ajuns tatăl său, având în vedere că o parte dintre colegii lui de clasă au intrat în poliție și știau că el a devenit soldat.

„Nu acuz pe nimeni, dar cineva... m-a trădat”.

Editor : Raul Nețoiu

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Criză în Abhazia. Liderul regiunii, care se plângea că Rusia i-a lăsat „în întuneric total”, spune acum că Putin i-a salvat

Investigație Mediazona: Au fost identificate numele a 84.761 de soldați ruși căzuți pe frontul din Ucraina. „2024, cel mai mortal an”

Serie de explozii în locuri publice din Rusia. Principalii suspecți: pensionari, victime ale unor escrocherii

Mesajele soldaților ruși către cei dragi, înainte să moară. „Există deja un munte de cadavre înalt de doi metri, lângă adăpost”

Partenerii noștri