Live

Marine Le Pen și alți șefi ai RN se vor prezenta în fața judecătorilor, în procesul de delapidare a fondurilor PE

Data publicării:
Foto: Profimedia Images

Lider al extremei-drepte și fost candidat la prezidențialele din Franța Marine Le Pen și alți șefi ai partidului Reuniunea Națională (RN) vor fi judecați luni pentru că ar fi delapidat bani de la Parlamentul European folosind locuri de muncă fictive, transmite The Guardian.

Pentru Le Pen, audierile riscă să pună în umbră performanța record obținută în urma anticipatelor din iulie, care a adus RN-ului 126 de locuri - suficient pentru a influența guvernul minoritar șubred al premierului Michel Barnier.

Sunt judecați la Paris: partidul RN în sine, nouă foști deputați europeni, inclusiv Le Pen și vicepreședintele partidului Louis Aliot, purtătorul de cuvânt Julien Odoul - unul dintre cei nouă foști asistenți parlamentari - și patru angajați ai RN.

Semnalat pentru prima dată în 2015, presupusul sistem de locuri de muncă fictive la RN prevedea contracte pentru asistenți parlamentari între 2004 și 2016.

Procurorii spun că asistenții au lucrat de fapt exclusiv pentru partid în afara parlamentului.

Se presupune că mulți dintre aceștia nu au fost în măsură să își descrie munca de zi cu zi, iar unii nu și-au întâlnit niciodată presupusul șef europarlamentar și nici nu au pus piciorul în clădirea parlamentului.

O gardă de corp, o secretară, șeful de cabinet al lui Le Pen și un designer grafic ar fi fost angajați sub pretexte false.

„Aș putea veni mâine la Strasbourg pentru a vedea cum funcționează o sesiune și pentru a o cunoaște pe Mylène Troszczynski, de care sunt subordonată?” i-a scris Odoul lui Marine Le Pen în 2015 - la patru luni după ce și-a început contractul de asistent parlamentar al lui Troszczynski.

„Da, desigur”, a răspuns ea.

Acuzațiile de deturnare de fonduri publice sunt pasibile de sancțiuni maxime, inclusiv o amendă de 1 milion de euro, 10 ani de închisoare și 10 ani de interdicție de a ocupa o funcție publică - ceea ce ar putea fi o lovitură fatală pentru speranțele lui Marine Le Pen, în vârstă de 56 de ani, de a obține președinția Franței la a patra încercare, în 2027.

De ani de zile, partidul a calificat ancheta drept o formă de „persecuție” și un abuz politic al sistemului de justiție.

„De fiecare dată când partidul sau liderii săi sunt atacați, acest lucru le permite să se prezinte drept victime”, a declarat politologul Nonna Mayer, de la Universitatea Sciences Po din Paris.

Un caz atât de mediatizat reprezintă un obstacol rar pentru Le Pen, după ani de activitate liniștită.

RN a capitalizat de pe urma nepopularității lui Emmanuel Macron, după ce acesta a reușit să prezinte alegerile prezidențiale din 2017 și 2022 drept o alegere directă între el și extrema dreaptă.

Rezultatul șocant de pe primul loc al RN la alegerile europarlamentare din iunie l-a determinat pe Macron să convoace alegeri anticipate - un pariu care a dus la formarea coaliției minoritare incomode a conservatorului Barnier.

Barnier ar putea fi răsturnat în orice moment dacă alianța de stânga PNL și RN își unesc forțele pentru o moțiune de cenzură, punând-o pe Le Pen într-un rol de făuritor de lideri.

Sondajele arată că partidul lui Le Pen se bucură, de asemenea, de un sprijin din ce în ce mai puternic din partea alegătorilor.

Un deputat RN a declarat pentru AFP, înainte de proces, că „atunci când nu o văd pe Marine îngrijorată, nu sunt îngrijorat”.

Politologul Sylvain Crépon, de la Universitatea din Tours, a declarat pentru AFP că, din punct de vedere istoric, „scandalurile din alte partide sunt în favoarea RN, dar scandalurile din RN nu avantajează alte partide”.

Le Pen a declarat pentru Le Parisien la mijlocul lunii septembrie că „nu suntem vinovați de nimic”.

Avocatul ei, Rodolphe Bosselut, a refuzat să comenteze înaintea procesului, care va dura până la 27 noiembrie.

RN, cunoscut anterior ca Frontul Național (FN) „nu-i place Europa. Singurul lucru care le place sunt banii Uniunii Europene”, a declarat Patrick Maisonneuve, care reprezintă Parlamentul European în calitate de coplătitor.

Procurorii susțin că Le Pen și tatăl său, fostul lider al partidului, Jean-Marie, au făcut un „sistem centralizat” care a luat amploare în 2014, când FN și-a mărit numărul de mandate la Bruxelles.

În vârstă de 96 de ani, Jean-Marie Le Pen nu se va prezenta în instanță din motive de sănătate.

Mai multe persoane au depus mărturie cu privire la o reuniune din 2014, despre care una dintre ele a spus că a discutat despre o structură clară de „locuri de muncă fictive”.

Printre dovezile împotriva partidului se numără contracte pentru perioade de doar o singură zi, pentru a exploata indemnizațiile de cheltuieli.

Un mesaj al trezorierului partidului, Wallerand de Saint-Just, avertiza cu privire la finanțele dezastruoase ale acestuia, scriind: „Nu vom ieși din această situație fără să facem economii semnificative datorită Parlamentului European”.

Autoritățile PE spun că legislatura a fost delapidată de 3 milioane de euro. RN a rambursat deja 1 milion de euro și insistă că nu este o recunoaștere a vinovăției.

Editor : A.C.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

FOTO Fiica lui Schumacher s-a căsătorit! Invitația a venit cu o interdicție clară. ”Nu aș fi participat”. Fostul pilot, prezent?

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Noul ministrul de interne din Franța vrea un referendum pe tema imigraţiei. „Fenomenul a bulversat cel mai mult societatea franceză”

MAE a emis o atenționare de călătorie pentru românii care merg în Franța

Franța vrea să crească impozitele pentru a reduce deficitul bugetar

Politico: Austriecii au preferat un partid fondat de naziști, apropiat de Rusia. Este prima dată după Al Doilea Război Mondial

Partenerii noștri