Live

Marea luptă a lui Kliciko: Trei milioane de oameni riscă să înghețe de frig la iarnă. Rusia „vrea o Ucraina fără ucraineni”

Data publicării:
Vitali Kliciko, primarul Kievului. Foto: Profimedia Images

Primarul Kievului, Vitali Kliciko, s-a mai găsit în situații dificile pe vremea când lupta la categoria grea, dar acum este în bătălia vieții lui în timp ce se pregătește să îndure gerul iernii sub atacurile Rusiei.

Rusia „vrea o Ucraina fără ucraineni”, a spus Kliciko într-un interviu pentru Politico din primăria capitalei Ucrainei, precizând că cetățenii ucraineni trebuie să reziste. „Vor să ne înghețe, să ne distrugă electricitatea, căldura, generatoarele.”

„Fac tot ce pot ca să îi alunge pe Ucrianeni, dar acestea sunt casele noastre, orașele noastre și nu vrem să plecăm”, a adăugat Kliciko.

Bombardamentele Rusiei au reaprins temerile că vor avea loc noi valuri de refugiați care vor încerca să scape de război și să ajungă în vestul Europei și în statele membre UE, dar Kliciko a insistat că moralul locuitorilor Kievului este încă unul ridicat.

Mai mulți oficiali ucraineni au spus la începutul lunii că dacă Kievul rămâne în totalitate fără curent electric, va fi necesară evacuarea în masă a celor trei milioane de locuitori. Foto: Profimedia Images

Însă, primarul capitalei Ucrainei a subliniat nevoia „imediată” pentru noi sisteme de apărare antiaeriană, inclusiv baterii Patriot din Statele Unite.

Problema evacuării în masă a locuitorilor Kievului dacă orașul rămâne complet fără electricitate

Mai mulți oficiali ucraineni, inclusiv Kliciko și Roman Tkaciuk – directorul de securitate al guvernului municipal din Kiev, au spus în prima parte a lunii că s-ar putea ajunge în situația în care va fi necesară evacuarea în masă a locuitorilor Kievului dacă penele de curent vor afecta întreg orașul.

Între timp, oficialii ucraineni au revenit asupra declarațiilor, Kliciko precizând că în cel mai rău caz, dacă Kievul rămâne fără încălzire din cauza bombardamentelor rusești asupra rețelei electrice și „dacă nu putem să livrăm apă și electricitate, îi voi ruga pe oameni să ia în considerare posibilitatea de a se muta în casele din satele și cartierele din jurul Kievului, acolo unde vor putea avea apă și căldură”.

Kliciko și-a prezentat planurile pentru iarnă din biroul său aflat la nouă etaje deasupra bulevardului principal al Kievului, Hreșciatik, acolo unde acum opt ani s-a alăturat așa-ziselor proteste Maidan care au dus la înlăturarea lui Viktor Ianukovici de la putere. „Era o lume diferită”, a remarcat Kliciko.

Kievul a pregătit mii de centre – cele mai multe în școli și grădinițe – pentru a-i pregăti pe locuitori pentru cel mai rău scenariu. Centrele sunt echipate cu sobe cu lemne și generatoare, unele școli fiind selectate pentru că au surse de căldură separate.

Primarul capitalei Ucrainei a subliniat nevoia „imediată” pentru noi sisteme de apărare antiaeriană, inclusiv baterii Patriot din Statele Unite. Foto: Profimedia Images

Alimente, apă și provizii medicale au fost și ele puse deoparte. Orașul a pierdut deja jumătate din capacitatea sa de energie după atacurile rusești cu rachete, iar unele cartiere trebuie să îndure pene de curent programate din timp pentru a reduce consumul.

Cele mai multe zone din oraș s-au cufundat în beznă după ce autoritățile au decis să stingă luminile stradale.

Ucraina are nevoie de sisteme de apărare antiaeriană. „Am fi foarte fericiți” să primim sisteme Patriot

Kliciko a spus că Kievul are nevoie de generatoare, saci de dormit, haine călduroase și saltele din partea aliaților săi occidentali. Dar, mai presus de toate, Ucraina are nevoie de sisteme de apărare antiaeriană pentru a opri atacurile rusești cu rachete și drone.

„Trebuie să protejăm cerul de deasupra capetelor noastre”, a spus Kliciko, care a descris strategia Rusiei de a lua la țintă rețeaua electrică drept un act terorist. În Kiev, bombardamentele au afectat și centrul istoric „din apropierea principalei noastre universități și a locurilor de joacă ale grădinițelor”.

Potrivit lui Kliciko, obiectivul Rusiei este de a-i face pe oameni „să intre în depresie și să fugă. Și știți ce este interesant? Nimeni nu pleacă. Nu își ating obiectivele. După atacurile cu rachete, oamenii nu sunt depresivi, sunt nervoși și pregătiți să lupte.”

Editor : Raul Nețoiu

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Zaharova acuză Ucraina că a lansat în mod repetat muniţii cu fosfor alb din drone. Reacția Kievului

Rușii au mai cucerit două localități în estul Ucrainei și se apropie de orașul strategic Kurahove

„Multe lucruri se întâmplă la Londra”. Medvedev amenință, după asasinarea generalului Kirillov, că oficialii NATO sunt „ținte legitime”

Oficialii europeni discută despre restricționarea circulației diplomaților ruși în UE

Partenerii noștri