Live

Marea Britanie anunță primele sancțiuni pentru Rusia. Cine sunt miliardarii ruși vizați de represalii

Data publicării:
Stradă din Londra Foto: GettyImages

Marea Britanie a anunţat marţi primele sancțiuni după recunoaşterea de către Moscova a regiunilor separatiste din estul Ucrainei. Vizați sunt trei oligarhi cunoscuţi ca apropiaţi de Kremlin şi cinci bănci ruseşti.

Premierul britanic Boris Johnson a anunțat marți, în parlament, că miliardarii sancționați sunt Ghennadi Timcenko, Boris Rotenberg şi nepotul acestuia, Igor Rotenberg. 

Băncile sancţionate sunt Rossia, IS Bank, General Bank, Promsvyazbank şi Black Sea Bank, menţionează Reuters, potrivit Agerpres.

Toate activele din Regatul Unit ale entităților vizate de sancțiuni vor fi blocate, iar indivizii sancţionaţi nu mai pot intra în această ţară, a menţionat premierul britanic.

„Vrem să împiedicăm companiile ruseşti să obţină fonduri în lire sterline sau dolari... Vrem să le împiedicăm să adune fonduri pe pieţele britanice şi vrem să ridicăm vălul care-i ascunde pe deţinătorii de active din Regatul Unit”, a mai spus Johnson.

Boris Johnson a avertizat că sunt pregătite şi alte sancţiuni, csre pot fi introduse împreună cu SUA şi Uniunea Europeană, în cazul în care lucrurile escaladează în continuare.

„Acum trebuie să ne pregătim pentru următoarele posibile etape ale planului lui Putin”, a declarat premierul britanic în Camera Comunelor. „Putin creează pretextul pentru o ofensivă generală”, a mai spus el.

Totuşi, notează Reuters, premierul britanic s-a abţinut să impună limite celor mai mari bănci de stat din Rusia, să priveze de capital companii ruseşti sau să ceară plecarea din Marea Britanie a altor aşa-zişi oligarhi proeminenţi.

Mai mulţi legislatori i-au cerut premierului să fie mai dur cu activele ruşilor, cerând excluderea oligarhilor de pe teritoriul britanic şi a banilor acestora din City-ul londonez. Sute de miliarde de dolari au fost transferaţi din Rusia în Londra şi în teritorii britanice de peste mări după destrămarea Uniunii Sovietice, în 1991, Londra devenind oraşul occidental preferat de superbogaţii din Rusia, dar şi din alte foste republici sovietice, aminteşte Reuters.

Citește și: Țintele viitoarelor sancțiuni ale UE: politicieni și oficiali, bănci rusești, comerțul cu regiunile Lugansk și Donețk

Editor : B.P.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

EXCLUSIV Început abrupt de emisiune: ”Florin ne-a cutremurat cu o veste”. Dezvăluirea făcută imediat, în direct

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Rusia a trimis sisteme antiaeriene Tor-M2 în Belarus. „Un exemplu clar al cooperării noastre fructuoase”

General britanic: „Suntem pregătiți să luptăm cu Putin în Europa de Est. Chiar în seara asta”

Gen. Ben Hodges: „Rusia nu poate învinge Ucraina decât dacă noi, cei din Occident, renunțăm”

Avertismentul UE: Un tir cu rachetă intercontinentală în Ucraina ar „marca o escaladare clară” din partea lui Putin

Partenerii noștri