Live

Virusul din China: Bilanțul a ajuns la 6 morți. Suspiciuni de îmbolnăvire în Australia și Filipine

Data actualizării: Data publicării:
Second Patient Died Of Pneumonia In Wuhan
Foto: Guliver/Getty Images

Crește numărul victimelor noului coronavirus din China. Autoritățile locale au anunțat două noi decese și 77 de noi îmbolnăviri. Numărul morților a ajuns astfel la 6, iar al îmbolnăvirilor se apropie de 300, scrie BBC. Mai grav e că virusul a depășit granițele Chinei și a ajuns în alte trei țări din Asia: Japonia, Coreea de Sud și Thailanda. Sub monitorizare se află și un bărbat din Australia și altul din Filipine.

Medicii chinezi spun că au alte aproape 1.000 de oameni sub observație.

Bilanțul victimelor ar putea fi chiar mai mare. Specialiștii din Hong Kong acuză autoritățile chineze că ascund adevărul și numărul celor infectați ar depăși 1.300.

Experții chinezi au confirmat luni că maladia se transmite de la om la om și deja boala s-a extins în metropolele celei mai populate țări din lume: Beijing, Shanghai și Shenzhen. 

„Putem confirma faptul că virusul se transmite de la om la om”, a anunțat luni Zhong Nanshan, academician chinez.

Citiți și:  Atenționare de călătorie în China din cauza coronavirusului. MAE: Românii să evite deplasarea în zonă!

Aglomerația tradițională de Anul Nou chinezesc riscă să producă o contaminare accelerată

Este anunțul care seamănă teamă la nivel mondial, în condițiile în care chinezii celebrează Anul Nou tradițional la sfârșitul săptămânii și sute de mii de chinezi, din toată lumea se întorc acasă de sărbători, iar riscul de contaminare crește exponențial. Virusul se răspândește rapid în locuri aglomerate.

Ca măsură de precauție, medici îmbrăcați în costume de protecție împotriva contaminării biologice, îi examinează pe călători încă din avion. Este verificată temperatura corpului și cine prezintă și cel mai mic simptom este dat jos din avion și transportat la spital.

Focarul virusului a fost localizat într-un oraș din centrul Chinei, spre spaima localnicilor. „Mi-e frică, pentru că nu există leac pentru virus. Dacă te îmbolnăvești, trebuie să te bazezi pe propria imunitate. Este înfricoșător”, a declarat un localnic.

Alte trei state din Asia, Thailanda, Japonia și Coreea de Sud au raportat prezența unor bolnavi infectați cu virusul necunoscut. Sub atentă monitorizare este ținut și un bărbat din Australia, care abia s-a întors dintr-o călătorie în China. El a fost plasat în carantină, la domiciliu.

„Oricine se întoarce din Wuhan și prezintă simptome respiratorii precum știți, tuse, febră, durere de gât, le cerem medicilor de familie și departamentelor de primiri urgențe să le recolteze anumite analize și să le trimită la Brisbane pentru a fi testate pentru noul virus” – a explicat un oficial.

Apariția misteriosului virus vine după ce un grup de cercetători din Statele Unite a avertizat că topirea ghețarilor de pe platoul tibetan riscă să elibereze microbi inactivi de 15 mii de ani, în fața cărora oamenii nu au nici imunitate, nici tratament.

Citiți și: Bursele asiatice scad din cauza temerilor generate de noul coronavirus

Ce știm despre acest virus până în acest moment?

Cauza acestui val de îmbolnăviri e un nou tip de coronavirus, aceeași familie de virusuri din care face parte SARS, sindromul respirator sever acut, ce a provocat 774 de decese în timpul epidemiei din 2002-2003 și a afectat în special Asia.

Nu există un tratament specific pentru coronavirusuri, dar pot fi tratate simptomele.

Prin urmare, ce știm despre acest virus până în acest moment? Face parte din familia Sindrom Acut Respirator Sever, se transmite de la om la om și nu există niciun leac pentru el. 

Ce este un coronavirus și cum se transmite?

Coronavirusurile sunt o familie de virusuri care provoacă afecțiuni ce pornesc de la banala răceală până la MERS, sindromul respirator din Orientul Mijlociu, și SARS, sindromul respirator sever acut, a explicat Maria Van Kerkhove, expert OMS.

Coronavirusurile se transmit între animale și unele dintre aceste coronavirusuri au și capacitatea de transmitere de la animal la om. E ceea ce experții numesc „fenomen de revărsare”.

Cum ne putem proteja?

Coronavirusurile provoacă, de obicei, simptome la nivelul aparatului respirator. Așadar, se recomandă o igienă minimă precum spălatul mâinilor cu apă și săpun, iar când strănutați, să o faceți în cot.

În ceea ce privește modalitățile de protejare față de surse de origine animală, se recomandă evitarea contactului inutil cu animalele și spălarea temeinică a mâinilor după un contact cu un animal.

Dacă mâncați carne, să vă asigurați că preparatul este gătit suficient înainte de a fi consumat.

Editare web: Luana Păvălucă

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Nadia Comăneci a dezvăluit ce i-a dat iubitei lui Sebastian Stan când a văzut-o prima dată și a descris-o în trei cuvinte

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Cum ar putea inteligența artificială să ne salveze de apocalipsa nucleară. AI-ul, mai înțelept decât omul, într-o simulare de război

Semnal de alarmă. Uniunea Europeană rămâne mult în urma SUA și a Chinei la capitolul competitivitate

Operațiuni în „zona gri”. Taiwanul este îngrijorat că Beijingul i-ar putea întrerupe comunicațiile cu lumea exterioară

Chinezii au făcut mașina care poate sări peste gropile din asfalt

Partenerii noștri