Viktor Orban: UE duce o politică primitivă faţă de Rusia
Premierul Ungariei, Viktor Orban, spune că Uniunea Europeană duce o politică „primitivă” faţă de Rusia. Declarația a fost făcută la lucrările Universităţii de Vară de la Băile Tuşnad.
„Punctul meu de vedere este că UE duce o politică, şi scuzaţi expresia, primitivă faţă de Rusia, spunând că Rusia reprezintă un pericol. Pentru că, într-adevăr, în UE există ţări membre care se pot de-a dreptul simţi în pericol faţă de Rusia. Vorbim de Ţările Baltice, vorbim de Polonia, istoria şi apropierea geografică confirmă acest lucru, dar majoritatea ţărilor din UE nu resimt acest pericol, această primejdie, nici slovacii, nici cehii şi nici noi nu avem motive să credem că Rusia ar reprezenta vreun pericol, vreo primejdie pentru noi. Deci, este foarte clar că Ţările Baltice, Polonia şi alte ţări ar beneficia de garanţii suplimentare din partea NATO, din partea UE pentru a se simţi în siguranţă, dar restul ţărilor ar trebui să beneficieze de dezvoltarea relaţiilor bilaterale cu Rusia. Deci, în loc de această politică primitivă faţă de Rusia, ar trebui să avem o politică mult mai specializată, mult mai bine definită cu Rusia”, a spus Orban, potrivit traducerii oficiale.
În opinia sa, trebuie să se înţeleagă faptul că Rusia va continua să creeze zone tampon în jurul său, acesta fiind contextul în care trebuie analizate relaţiile ruso-americane.
„Va trebui să vedem ce se va întâmpla cu relaţiile ruso-americane, ce vor face americanii cu aceste relaţii. Trebuie să înţelegem foarte clar, Rusia se autopercepe ca o ţară care nu se află în siguranţă dacă nu există zone tampon în jurul Rusiei. Deci, Rusia va continua să creeze aceste zone tampon în jurul ţării. Iată ce s-a întâmplat cu Ucraina, dar ucrainenii au spus clar şi răspicat că nu vor să facă parte din această zonă tampon, vor să se apropie mai mult de UE, de NATO şi vor să construiască o Ucraină modernă. Eu nu cred că ţine de realitate orice aspiraţie a ucrainenilor să facă parte din UE sau din NATO. Este foarte clar că scopul ruşilor este să restabilească situaţia mai veche şi să-şi păstreze influenţa în Ucraina. Deci, în acest context, trebuie să analizăm un pic relaţiile ruso-americane”, a spus Viktor Orban.
Premierul Ungariei a vorbit şi despre SUA şi China, arătând că Statele Unite vor dori să schimbe regulile jocurilor internaţionale pentru a nu ceda în faţa Chinei.
„Procesele şi timpul sunt de partea chinezilor, americanii nu se dau în lături, evident, şi vor continua încercările lor, e clar că doresc să schimbe regulile jocurilor internaţionale pentru a nu ceda în faţa Chinei. Dacă vor reuşi să facă acest lucru, fără vreun conflict armat, nimeni nu va putea să dea un răspuns la această întrebare. Dar este clar că există această intenţie, această voinţă a lor să nu cedeze în această luptă cu China. Doresc să elimine acel surplus comercial care există în favoarea UE faţă de SUA. Despre asta este vorba dacă analizăm un pic acele bătălii care se dau între SUA şi UE, privind, spre exemplu, acordurile vamale sau taxele vamale care doresc să fie impuse de SUA”, a explicat Orban, potrivit traducerii oficiale.
El a mai spus că siguranţa Europei depinde şi de stabilitatea din Turcia şi Israel: „Siguranţa noastră de aici depinde şi de stabilitatea din Turcia, din Israel. Dacă Turcia, spre exemplu, continuă să fie o ţară stabilă, atunci valul migraţionist poate fi stăvilit. (...) Este în interesul nostru să existe stabilitate în ţările de acolo pentru a putea controla fenomenul migraţionist. Şi acest lucru e valabil şi pentru Israel. Dacă se pierde stabilitatea de acolo, atunci va exista o ameninţare foarte mare din partea musulmanilor din această regiune. Deci noi suntem interesaţi să avem stabilitate politică şi lideri politici cu viziune clară privind aceste chestiuni în ţările menţionate”, a arătat liderul de la Budapesta.
În acest context, Viktor Orban a pledat, din nou, pentru înfiinţarea unei Armate a Uniunii Europene, idee pe care a formulat-o şi în anii precedenţi.
„Este foarte clar ca în acest context este imposibil ca noi să mai continuăm cu vieţile noastre aşa cum le-am trăit până acum. Avem nevoie de stabilitate, avem nevoie de siguranţă. E foarte bine că avem NATO aici, că avem sprijin, este foarte clar, dar nu mai putem continua aşa. Avem nevoie de o forţă militară a noastră, proprie a UE, în plus faţă de NATO. E foarte bine că avem NATO, dar UE ar trebui să-şi dezvolte propriile forţe armate. Avem fonduri, ne trebuie voinţă politică să obţinem acest lucru, ca UE să aibă armata proprie”, a spus Viktor Orban.
Premierul Ungariei a susţinut, la fel ca în anii precedenţi, o prezentare comună cu europarlamentarul Tokes Laszlo, în ultima zi a lucrărilor Universităţii de Vară de la Băile Tuşnad.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News