Live

Veneția vrea să mărească taxa care trebuia să-i sperie pe turiștii de o zi: „Un eşec total. Oraşul este încă plin”

Data publicării:
Canalele din zona istorică a Veneţiei fac din acest oraş unul dintre cele mai vizitate locuri din Europa. Foto: Shutterstock

Sistemul experimental de plată introdus pentru turişti de oraşul italian Veneţia a avut doar un impact limitat asupra reducerii aglomeraţiei în oraşul lagună. Astfel, preţurile vor fi aproape sigur majorate anul viitor, a declarat vineri un politician care a condus proiectul.

În premieră mondială, faimoasa destinaţie italiană a introdus în aprilie o taxă de 5 euro (5,44 dolari americani) pentru turiştii de o zi care sosesc în cele mai aglomerate perioade, în speranţa că taxa îi va descuraja pe unii dintre aceştia.

Schema pilot, urmărită îndeaproape de alte atracţii turistice europene, a fost pusă în aplicare doar 29 de zile şi va lua sfârşit duminică, fiind urmată de o perioadă de consultare pentru a se decide cum va arăta proiectul în viitor.

Simone Venturini, consilierul municipal responsabil cu turismul şi coeziunea socială, a declarat că evaluarea iniţială a proiectului a fost pozitivă, confirmând că sistemul va fi reînnoit în 2025. El a recunoscut, însă, că oraşul a fost în continuare aglomerat.

"În unele weekenduri au fost mai puţini oameni decât în aceeaşi perioadă a anului trecut... dar nimeni nu se aştepta ca toţi turiştii de o zi să dispară miraculos", a declarat el pentru Reuters, potrivit Agerpres.

"Va fi mai eficient în anii următori, când vom creşte numărul de zile şi vom mări preţul", a adăugat oficialul, fără să precizeze cât ar putea plăti vizitatorii în 2025.

Consiliul municipal doreşte să descurajeze turiştii care călătoresc pentru o zi la Veneţia, în special în weekenduri şi în timpul sărbătorilor, când numărul vizitatorilor poate să depăşească 100.000 - dublu comparativ cu numărul locuitorilor. Persoanele care au rezervări la hotel nu au fost obligate să achite taxa.

Nu toată lumea din Veneţia, oraş inclus în Patrimoniul Mondial UNESCO, crede că acest sistem ar trebui să continue. "A fost un eşec total. Oraşul este încă plin de turişti", a declarat consilierul opoziţiei Giovanni Andrea Martini, adăugând că numărul persoanelor care au plătit taxa a scăzut pe măsură ce s-a răspândit vestea că amenzile anunţate nu se materializează.

Venturini a recunoscut că au existat "foarte puţine amenzi, sau probabil nicio amendă", dar a precizat că a fost un început în mod deliberat relaxat. "În această fază experimentală, în loc să amendăm oamenii, ne-am concentrat pe informarea lor", a spus el.

Martini a pledat, în schimb, pentru un sistem gratuit de rezervare a locurilor pentru vizitatori, pentru a preveni excluderea familiilor cu venituri reduse, dar care să poată monitoriza sosirile viitoare ale turiştilor.

"Trebuie să putem avertiza oamenii că, dacă vin în anumite zile, nu se vor simţi bine", a spus el, adăugând că obiectivul pe termen lung ar trebui să fie readucerea turiştilor sosiţi pe termen lung, care s-au îndepărtat de oraş în ultimii ani de Veneţia, unde închirierile pe termen scurt domină tot mai mult piaţa imobiliară.

Editor : I.C

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Perioada Sărbătorilor aglomerează aeroporturile. Care sunt drepturile pasagerilor în cazul unui zbor anulat sau care are întârziere

ANAT protestează față de posibila eliminare a voucherelor de vacanţă. „Nu omorâţi găina care dă ouă de aur”

Turiștii străini au cheltuit în România peste un miliard de euro în 2024

Turiști otrăviți cu Pina Colada, într-un resort de lux din Fiji. „Este un sentiment terifiant de déjà vu”

Partenerii noștri