Live

Galerie Foto Un vulcan din Islanda a erupt pentru a cincea oară în șase luni. Ca o arteziană de foc, a aruncat lavă până la 50 de metri în aer

Data publicării:
Erupție vulcanică în Islanda. Foto: Profimedia

Imagini spectaculoase vin din Islanda, unde un vulcan aflat la sud de capitala Reykjavik a erupt pentru a cincea oară în ultimele șase luni. Ca o arteziană de foc, vulcanul a aruncat lavă incandescentă 50 de metri în aer. Râurile de lavă s-au apropiat de o localitate cu patru mii de locuitori. Cei mai mulți dintre ei au părăsit, însă, zona de la prima erupție în decembrie anul trecut.

Autorităţile au avertizat cu privire la pericolul producerii unor noi erupţii în regiunea aflată la sud de capitala Reykjavik, după ce datele obţinute de geologi au arătat că magma s-a acumulat în subteran.

„Jeturile de lavă au ajuns până la 50 de metri înălţime, iar lungimea fisurii pare să fie de aproximativ 2,5 kilometri şi este în creştere”, conform unui comunicat al serviciului meteorologic islandez, citat de Agerpres. 

Erupţia de miercuri este cea de-a 8-a produsă din 2021 pe peninsula Reykjanes, unde locuiesc 30.000 de persoane, după ce sistemele geologice care au rămas adormite timp de 800 de ani au redevenit active.

Pentru a preîntâmpina distrugerile provocate de lavă, localnicii au ridicat obstacole pentru a devia eventualele fluxuri de lavă de elemente de infrastructură, printre care centrala geotermală Svartsengi, complexul spa Blue Lagoon şi localitatea Grindavik.

Editor : C.L.B.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

A rupt tăcerea, după ”prima apariție publică” a lui Michael Schumacher. Cum ”comunică” germanul, la 11 ani de la accident

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Primul urs polar observat în Islanda din 2016 a fost ucis de poliţiști

O peşteră de gheaţă din Islanda s-a prăbușit: două persoane sunt date dispărute şi alte două au fost rănite

Criză de castraveți în Islanda. Un video viral pe TikTok a lăsat fără castraveți magazinele din țară

VIDEO Turiști surprinși de erupția unui vulcan. Oamenii o iau la fugă pentru a scăpa de norul de cenușă

Partenerii noștri