Live

Un nou raport ONU avertizează că atacurile israeliene împing sistemul medical din Gaza către „colapsul total”

Data publicării:
Armata israeliană a vizat Spitalul Al-Wafa, un centru de reabilitare pentru bătrâni din Al-Zahra, la 10 kilometri sud de orașul Gaza, pe 29 decembrie. Sursa foto: Profimedia Images

Oficiul ONU pentru Drepturile Omului avertizează că atacurile israeliene asupra și în jurul spitalelor au împins sistemul medical din Gaza la „pragul colapsului total” și ridică îngrijorări serioase cu privire la crimele de război și crimele împotriva umanității, scrie BBC.

Un nou raport ONU descrie felul în care forțele israeliene au lovit, asediat și evacuat cu forța spitalele, ducând la moartea sau la uciderea pacienților. Acesta recunoaște acuzațiile Israelului că spitalele au fost folosite de grupuri armate palestiniene, dar spune că dovezile sunt „vagi”. Armata israeliană nu a comentat. Dar anterior a declarat că forțele sale respectă dreptul internațional și iau măsuri pentru a atenua daunele aduse civililor și pentru a minimiza perturbarea serviciilor medicale.

Raportul vine la câteva zile după ce ultimul spital funcțional din nordul asediat al Fâșiei Gaza a fost vizat de o razie de către armata israeliană, care a spus că este folosit ca centru de comandă al Hamas.

Israelul a lansat o campanie de distrugere a Hamas ca răspuns la atacul fără precedent al grupului asupra sudului Israelului din 7 octombrie 2023. De atunci, peste 45.500 de oameni au fost uciși și 108.300 au fost răniți în Gaza, potrivit Ministerului Sănătății din teritoriu, condus de Hamas.

„De parcă bombardamentele necruțătoare și situația umanitară îngrozitoare din Gaza nu ar fi fost suficiente, singurul sanctuar în care palestinienii ar fi trebuit să se simtă în siguranță a devenit de fapt o capcană mortală”, a declarat marți Înaltul Comisar al ONU pentru Drepturile Omului, Volker Türk.

„Protecția spitalelor în timpul războiului este primordială și trebuie respectată de toate părțile, în orice moment”, a avertizat acesta.

Spitalele sunt protejate de dreptul internațional umanitar

Oficiul ONU pentru Drepturile Omului (OHCHR) a declarat că a documentat cel puțin 136 de lovituri asupra a 27 din cele 38 de spitale din Gaza și a altor 12 unități medicale în perioada acoperită de raport, care a fost între octombrie 2023 și iunie 2024.

Acele lovituri au provocat „victime semnificative în rândul medicilor, asistenților medicali, medicilor și alți civili” și au provocat „daune semnificative, dacă nu chiar distrugerea completă a infrastructurii civile”, a adăugat acesta.

Personalul medical și spitalele sunt protejate în mod specific de dreptul internațional umanitar, cu condiția să nu comită sau să nu fie folosite pentru a comite, în afara funcției lor umanitare, acte dăunătoare inamicului. Chiar și atunci, orice atac trebuie să respecte principiile fundamentale ale distincției, proporționalității și precauțiilor în atac.

OHCHR a spus că dirijarea intenționată a atacurilor împotriva spitalelor și locurilor în care au fost tratați bolnavii și răniții, dirijarea intenționată a atacurilor împotriva populației civile și lansarea intenționată de atacuri disproporționate sunt crime de război.

Și în anumite circumstanțe, distrugerea deliberată a unităților de asistență medicală poate echivala și cu o formă de pedeapsă colectivă, care ar constitui, de asemenea, o crimă de război.

Potrivit raportului, în majoritatea cazurilor în care Israelul a atacat spitale, Israelul a susținut că spitalele au fost folosite necorespunzător de către grupurile armate palestiniene.

„Cu toate acestea, până acum au fost puse la dispoziție informații insuficiente pentru a susține aceste acuzații, care au rămas vagi și, în unele cazuri, par contrazise de informațiile făcute publice”, se arată în raportul ONU.

„Dacă aceste acuzații ar fi verificate, acest lucru ar ridica îngrijorări serioase că grupurile armate palestiniene folosesc prezența civililor pentru a se proteja în mod intenționat de atacuri, ceea ce ar echivala cu o crimă de război”, se mai spune în raport.

Hamas și personalul medical neagă că spitalele sunt folosite de militanți

Raportul mai spune că impactul operațiunilor militare israeliene în și în jurul spitalelor s-a extins cu mult dincolo de structurile fizice. „Multe femei nasc fără îngrijire pre și postnatală sau fără îngrijire minimă, ceea ce crește riscul de mortalitate maternă și infantilă care poate fi prevenită”.

OHCHR precizează că a primit rapoarte conform cărora un număr de nou-născuți au murit deoarece mamele lor nu au putut să participe la controalele postnatale sau să ajungă la unitățile medicale pentru a da naștere.

Raportul mai spune că persoanele cu traumatisme au fost împiedicate să primească tratament în timp util și posibil salvator de vieți, menționând că Ministerul Sănătății din Gaza a raportat o scădere cu 80% a numărului de paturi de spital și uciderea a peste 500 de cadre medicale de către sfârşitul lunii iunie.

„Se pare că mulți răniți au murit în timp ce așteptau să fie spitalizați sau tratați. Chiar și cei care au reușit să primească un tratament critic, inclusiv o intervenție chirurgicală, l-au primit fără așternut și facilități adecvate și au fost adesea externați prematur din cauza lipsei de spațiu”.

OHCHR citează guvernul israelian care a răspuns la acest raport că armata israeliană a luat „măsuri ample” pentru a „atenua daunele civile și a minimiza perturbarea serviciilor medicale”.

Acestea au inclus asigurarea rutelor de evacuare din spitale, furnizarea de echipamente medicale, combustibil și alte ajutoare pentru a menține funcționarea spitalelor și înființarea de spitale de campanie, se spune.

Guvernul israelian a afirmat, de asemenea, că Hamas a ales să „abuzeze metodic de protecția unităților medicale”, „își încorporează sistemul de tuneluri și infrastructura în incinta unităților medicale ca o chestiune de strategie și le folosește ca depozite de arme și cartierele generale accesibile pentru operatorii săi. ".

Volker Türk a cerut să fie efectuate investigații independente cu privire la incidentele documentate în raport și a spus că „trebuie să fie, de asemenea, o prioritate pentru Israel, ca putere ocupantă, să asigure și să faciliteze accesul la asistență medicală adecvată pentru populația palestiniană”.

Editor : M.I.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Mesajul unei tinere răpite de Hamas: „Suntem într-un coșmar teribil”. Liri Albag cere guvernului israelian să încheie un acord de pace

Israelul reia discuțiile cu Hamas pentru eliberarea ostaticilor din Gaza, răpiți în atacul din 7 octombrie 2023

De ce avem pașapoarte: povestea documentului de călătorie creat după încheierea Primului Război Mondial

Administrația Biden vrea să trimită Israelului un transport de arme în valoare de 8 miliarde de dolari, înainte de învestirea lui Trump

Partenerii noștri