Live

Foto Un muzeu a mutat tablouri ale lui Picasso într-o toaletă, după ce unui bărbat i-a fost interzis să le vadă

Data publicării:
Foto: kirshakaechele/ Instagram

Un muzeu din Australia a mutat opere de artă ale lui Picasso într-o toaletă pentru femei, încercând să rezolve astfel o plângere de discriminare depusă de un vizitator de sex masculin care nu a putut intra într-o expoziție în care operele erau anterior expuse, potrivit CNN.

Două picturi și un desen de Pablo Picasso au fost prezentate inițial în instalația "Ladies Lounge" a artistului american și curatorului Kirsha Kaechele de la Muzeul de Artă Veche și Nouă (MONA) din Tasmania - deschis în decembrie 2020 - "pentru toate doamnele".

Lucrarea de artă experimentală a fost prezentată de muzeu ca fiind un "spațiu extrem de somptuos" în care femeile se pot răsfăța cu "gustări decadente, băuturi elegante și alte plăceri feminine" servite de un majordom, în timp ce acestea admiră operele de artă într-o cameră îmbrăcată în catifea verde.

MONA a primit însă ordin să nu mai refuze intrarea "persoanelor care nu se identifică drept doamne", după ce Tribunalul civil și administrativ din Tasmania a decis în aprilie că expoziția încalcă Legea antidiscriminare din Australia, în vigoare din 1998.

Kaechele a declarat în fața tribunalului că interzicerea accesului bărbaților în camera misterioasă făcea parte din artă - dându-le o mostră a discriminării și excluderii cu care s-au confruntat multe femei de-a lungul istoriei.

Lucrările lui Picasso sunt acum expuse într-o toaletă modernizată, cu WC complet funcțional, numită "Ladies Room", situată în incinta spațiului artistic, a declarat Kaechele într-un e-mail.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Kirsha Kaechele (@kirshakaechele)

"În vreme ce instalația Ladies Lounge este supusă unei serii de schimbări pentru a îndeplini condițiile necesare redeschiderii, eu am făcut câteva reamenajări. M-am gândit că câteva dintre băile din muzeu ar avea nevoie de o modernizare", a adăugat ea. "Puțin cubism în cabine".

Lunea trecută, Kaechele a postat pe Instagram un videoclip și imagini ale lucrărilor relocate in situ și a subliniat că toaleta destinată doar femeilor a fost, de asemenea, o premieră în muzeu.

Ea a încurajat "toate doamnele" să se bucure de noua expoziție.

"Nu am avut niciodată toalete pentru femei la Mona înainte, toate au fost unisex. Dar apoi Ladies Lounge a trebuit să se închidă datorită unui proces intentat de un bărbat. Iar eu pur și simplu nu știam ce să fac cu toate acele Picasso-uri...", a scris Kaechele, care este și soția proprietarului MONA, David Walsh.

Jason Lau, un vizitator din New South Wales, nu a putut intra în expoziția "Ladies Lounge" pe 1 aprilie 2023. Lau, care achitase taxa de intrare de 35 de dolari australieni (23 de dolari americani), a considerat că a suferit o discriminare directă de gen.

"A fost marcat destul de puternic în această privință încât să depună o plângere la Equal Opportunities Tasmania", se arată în notele tribunalului.

După pronunțarea hotărârii, Kaechele a declarat că va contesta decizia instanței la Curtea Supremă a statului și a oferit mai multe posibilități de a reînvia conceptul "Ladies Lounge".

Printre aceste idei se număra și găsirea unor „portițe” în articolul 27 din Legea anti-discriminare, care enumeră excepțiile privind cazurile în care discriminarea de gen ar fi permisă. Între timp, salonul s-a închis pentru a nu fi nevoit să se deschidă pentru bărbați.

Kaechele a discutat ulterior despre posibilele modalități de redeschidere a "Ladies Lounge" ca biserică, școală, toaletă și altele, într-o sesiune de întrebări și răspunsuri care a fost publicată pe site-ul muzeului.

Editor : A.C.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

A dat pasă la portar din penalty, în minutul 9! Echipa lui a pierdut, iar la final a explicat gestul. VIDEO Imagini virale

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Un cuplu acuzat că a ucis o adolescentă ca să îi fure bebelușul a fost achitat. Explicațiile judecătoarei care a luat decizia

Un pasager care a făcut scandal în avion a fost pus să plătească pentru combustibilul consumat, după ce zborul a aterizat de urgență

Între 14 şi 16 ani, vârsta minimă pentru utilizarea Facebook, Instagram şi TikTok. Țara care va adopta, anul acesta, proiectul de lege

X versus Julie Inman Grant, femeia amenințată cu moartea pentru că a dat în judecată rețeaua socială a lui Elon Musk

Partenerii noștri