Live

Un grup de orci a scufundat un iaht de 15 m în apropiere de Strâmtoarea Gibraltar. Este al 7-lea incident de acest fel în ultimii ani

Data actualizării: Data publicării:
Interacțiuni asemănătoare cu ambarcațiuni mari au fost raportate din 2020 până în prezent, unul din ele având loc și în 2023 (foto). Sursa: captură video The Ocean Race/ YouTube

Mai multe orci au scufundat un iaht care naviga în apropiere de Strâmtoarea Gibraltar, a relatat luni presa din Spania, citată de DPA.

Cei doi membri ai echipajului iahtului Alboran Cognac, ce avea lungimea de 15 metri, au auzit mai întâi câteva lovituri înfundate aplicate asupra carenei ambarcaţiunii, duminică dimineaţă, în timp ce se aflau la aproximativ 26 de kilometri distanţă de Capul Spartel din Maroc, lângă intrarea sudică în Strâmtoarea Gibraltar, au anunţat mai multe companii mass-media spaniole, inclusiv cotidianul El Pais, citând Serviciul spaniol de salvare maritimă.

Cârma ambarcaţiunii a fost avariată. Atunci când apa a început să pătrundă la bordul iahtului, marinarii au telefonat la serviciile de urgenţă, potrivit Agerpres.

Un elicopter a fost trimis din Spania şi un petrolier aflat în apropiere, MT Lascaux, a fost rugat să vină în ajutorul marinarilor de pe iahtul avariat, precizează El Pais, citând Ministerul Transporturilor din Madrid.

La o oră după apelul la serviciile de urgenţă, echipajul a fost transportat în siguranţă la bordul acelui petrolier. Însă iahtul nu a mai putut fi salvat şi s-a scufundat la puţin timp după aceea. Acesta a fost cel de-al şaptelea incident de acest tip înregistrat după 2020.

Experţii care studiază comportamentul acestor animale inteligente au presupus că orcile s-au izbit pur şi simplu de iaht. Oamenii de ştiinţă spun că orcile în cauză fac parte dintr-un grup de 37 de exemplare care trăiesc în apele dintr-o zonă cuprinsă între nordul Peninsulei Iberice şi Strâmtoarea Gibraltar, a raportat cotidianul El Pais.

Imagine cu caracter ilustrativ. Foto: Profimedia Images

Deocamdată nu este cunoscut motivul pentru care orcile au atacat în mod repetat mai multe ambarcaţiuni începând din 2020. Deşi a fost întotdeauna vorba despre nişte „atacuri”, oamenii de ştiinţă preferă să folosească termenul de „interacţiuni” pentru a descrie acest comportament al balenelor ucigaşe, care a fost observat doar în acea zonă maritimă.

Este posibil ca animalele să fi vrut doar să se joace. Cu toate acestea, ar putea fi, de asemenea, o reacţie faţă de o experienţă negativă pe care au avut-o în trecut cu o ambarcaţiune.

Editor : A.C.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

EXCLUSIV Început abrupt de emisiune: ”Florin ne-a cutremurat cu o veste”. Dezvăluirea făcută imediat, în direct

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Rețea de asasini minori descoperită în Spania: un cuplu suedez și fiul lor au fost arestați. Cum erau racolați minorii pentru a ucide

Cum se răspândesc online teoriile conspirației referitoare la inundațiile catastrofale din Spania

Nadal, glumeţ după ce a jucat, probabil, ultima partidă a carierei: Am pierdut primul meci de simplu din Cupa Davis şi ultimul

Casa lui Gerard Pique din Catalonia a fost vandalizată: „Afară cu burghezii”

Partenerii noștri