Live

Un fost boxeur din Japonia ar putea fi rejudecat după ce a petrecut 50 de ani în închisoare așteptând să fie executat

Data publicării:
Sursa foto: Takashi Aoyama/Getty Images

Curtea Supremă din Japonia a întors o decizie care bloca rejudecarea cazului unui bărbat care ar fi ucis o familie de patru persoane. În vârstă de 84 de ani, acesta a petrecut aproape 50 de ani așteptând să fie executat, după ce fusese condamnat la moarte în 1966, informează CNN.

Fostul boxeur profesionist Iwao Hakamada, desemnat de Guiness World Record în 2014 ca fiind deținutul care a petrecut cel mai lung timp aștepând să fie executat, a fost acuzat de jaf, incendiere și uciderea șefului său, a soției acestuia și a copiilor acestora în 1966. Membri familiei au fost găsiți înjunghiați în casa lor incendiată din prefecuta Shizuoka.

Hakamada a recunoscut inițial toate acuzațiile, însă la proces și-a schimbat declarația. A fost condamnat la moarte de doi dintre cei trei judecători, deși a susținut în mod repetat că poliția a fabricat dovezi și l-a obligat să mărturisească prin bătăi și amenințări.

În 2014, tribunalul din Shizuoka a ordonat rejudecarea procesului și l-a eliberat pe Hakamada, motivându-și decizia prin vârsta înaintată a acestuia și starea sa mentală fragilă. Patru ani mai târziu, Curtea de Apel din Tokyo a anulat cererea de rejudecare a procesului. Avocații lui Hakamada au făcut apel la Curtea Supremă.

"Ne temeam că ar putea fi reîncarcerat în orice moment și executat. Cel puțin acum, având speranțe la un nou proces, știm că este în siguranță", a declarat Kiyomi Tsunagoe, un avocat din echipa lui Iwao Hakamada.

Tsunagoe a mai spus că acest caz se va întoarce la Curtea de Apel din Tokyo pentru a fi reanalizat - deși rejudecarea procesului nu este garantată și echipa sa de avocați așteptă decizia Curții Supreme, care nu se știe când va veni.

Japonia încarcerează puțini oameni, însă rata de condamnare este de 99%

Japonia încarcerează mult mai puțini oameni decât majoritatea țărilor dezvoltate, având 39 de deținuți la 100.000 de locuitori, față de 655 la 100.000 de locuitori în SUA sau 124 la 100.000 de locuitori în Spania.

Cu toate acestea, sistemul de justiție japonez este rigid și are o rată a condamnărilor de 99,9%. Potrivit unui sondaj realizat de Guvern, 80% din japonezi susțin pedeapsa cu moartea.

Sora lui Iwao Hakamada, Hideko Hakamada, a susținut mereu că fratele ei a fost un "ostatic al sistemului de justiție", fiind obligat să mărturisească.

Hakamada locuiește acum cu sora lui în orașul Hamamatsu din prefectura Shizuoka.

În Japonia, deținuții condamnați la moarte nu știu data execuției și aceasta are loc în secret. Deținutul, familia sau reprezentanții legali ai acestora nu sunt anunțați în prealabil, potrivit organizației Amnesty International. De multe ori, deținuții afla că urmează să fie executați cu câteva ore înainte. Potrivit autorităților, acest lucru se face pentru a nu provoca o suferință suplimentară deținuților.

Majoritatea deținuților ar trebui executați în termen de șase luni de la condamnare, însă Tsunogae spune că de obicei execuțiile au loc după ani de zile. Pedeapsa capitală în Japonia este de cele mai multe ori rezervată pentru cei care au comis mai multe crime, iar toate execuțiile au loc prin spânzurare.

Editor : V.M.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

„Asia va fi stabilă dacă legăturile dintre China şi Japonia sunt şi ele stabile”, spune ministrul chinez de externe

Încercarea primei companii nipone de lansa sateliți în spațiu s-a soldat cu un imens eșec. Cât a durat zborul rachetei Kairos

O vâltoare veche din Maramureș a fost salvată cu o tehnică japoneză. Meșterii, impresionați de „mașina de spălat” a naturii

Program scurt sau săptămâna de lucru de patru zile la Tokyo, pentru a crește natalitatea și timpul petrecut în familie

Partenerii noștri