Live

Un fost angajat al Consulatului Marii Britanii la Hong Kong a dezvăluit că a fost torturat în China

Data publicării:
FOTO: Agerpres

Simon Cheng, un fost angajat al Consulatului Marii Britanii la Hong Kong, arestat în luna august timp de 15 zile în China, susţine că a fost torturat în închisoare, informează Mediafax, care citează BBC.

Simon Cheng, în vârstă de 28 de ani, se întorcea dintr-o vizită la Shenzhen pe 8 august şi se îndrepta spre Hong Kong, însă a fost arestat de către autorităţile chineze, fiind acuzat că ar fi instigat la violenţe în timpul protestelor din Hong Kong.

„Am fost încătuşat şi legat la ochi”, a declarat Cheng. El a adăugat că şi alţi cetăţeni din Hong Kong s-ar fi aflat în arest în perioada respectivă.

Potrivit lui Cheng, persoanele care l-ar fi torturat i-ar fi spus că sunt angajaţi ai serviciilor secrete. „Mi-au spus că lucrează pentru serviciile secrete şi că acolo nu există drepturile omului. Apoi au început tortura”, a declarat el.

Autorităţile britanice au informat că declaraţiile bărbatului cu privire la tratamentele la care ar fi fost supus în China sunt credibile. Ministrul britanic de Externe, Dominic Raab, l-a convocat pe ambasadorul Chinei la Londra pentru a discuta despre acuzaţiile lui Cheng.

„Suntem revoltaţi de tratamentul ruşinos la care a fost supus domnul Cheng în perioada în care s-a aflat în detenţie în China continentală (...) şi am spus clar că aşteptăm ca autorităţile chineze să analizeze cazul şi să îi tragă la răspundere pe cei responsabili”, a declarat Raab.

Autorităţile de la Beijing nu au comentat acuzaţiile până în prezent.

Reţinerea lui Cheng a venit în contextul amplelor proteste antiguvernamentale de la Hong Kong, autorităţile de la Beijing acuzând Marea Britanie şi alte state occidentale de amestec în problemele sale interne.

Fostă colonie britanică, Hong Kong-ul a fost cedat Chinei de către Marea Britanie în anul 1997, cu condiţia ca acest teritoriu să păstreze „un nivel ridicat de autonomie, cu excepţia afacerilor externe şi a domeniului apărării” pentru o perioadă de 50 de ani. Astfel, acest teritoriu are un sistem legislativ diferit de cel al Chinei, prin intermediul principiului „O ţară, două sisteme”.

Editor web: Vlad Mironescu

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Atac cibernetic în SUA. „Cea mai gravă piraterie din telecomunicaţii din istoria ţării noastre''. Cine stă în spatele atacului

Românii vor putea călători fără viză în China începând cu 30 noiembrie anul acesta

„Calul troian” din învățământul britanic: De ce este China mărul discordiei în alegerea noului cancelar al Universității Oxford

Ministrul chinez al apărării a refuzat o întâlnire cu șeful Pentagonului

Partenerii noștri