Live

Un copil a fost aruncat în stradă din cel mai luxos hotel din „Las Vegasul Orientului”. Acum, el a devenit proprietarul clădirii

Data actualizării: Data publicării:
La peste 50 de ani după ce a fost dat afară din cel mai luxos hotel din Macao, Simon Sio a devenit proprietarul clădirii. Colaj foto: Shutterstock

După ce a fost dat afară dintr-un hotel de lux din Macao, orașul poreclit „Las Vegasul Orientului”, pe vremea când era doar un copil, Simon Sio a jurat că va deține clădirea într-o bună zi. La 60 de ani de la acel incident, Sio a avut ocazia perfectă să îndeplinească promisiunea pe care a făcut-o în copilărie, devenind proprietarul hotelului în care se furișa în anii '60, relatează CNN.

Simon Sio a crescut în condiții de trai modeste în inima orașului Macao, locuind într-o clădire veche aflată față în față cu cel mai luxos loc de cazare din regiune - Hotel Central.

Hotelul s-a deschis în 1928, devenind un loc preferat de celebrități și diplomați în următoarele decenii.

În anii '60, micuțul Sio se furișa în joacă în hotel - unul din puținele locuri din fosta colonie portugheză dotată cu aer condiționat. Dar, într-o zi, a fost aruncat din hotel.

„Copil fiind, nu știam prea multe. Am arătat înspre hotel și am jurat că îl voi cumpăra într-o bună zi”, a povestit Sio.

Hotel Central a fost prima clădire din Macao dotată cu lift. Foto: Shutterstock

Cu toate că mulți copii din toată lumea fac declarații de acest gen când li se pare că au fost neîndreptățiți, Sio este unul dintre puținii care chiar s-a ținut de acea promisiune.

Omul de afaceri, care are acum 65 de ani, a deschis o firmă de dezvoltare imobiliară, Lek Hang Group, în 1991. În 2024, Sio tăia panglica la ceremonia de redeschidere a Hotelului Central, în calitate de nou proprietar.

Însă, Sio nu a cumpărat hotelul de ciudă, ci ca să restaureze un capitol important al istoriei orașului Macao amenințat cu dispariția.

Hotelul de șapte etaje a fost prima clădire din Macao cu lift. În 1932, a devenit primul hotel din oraș cu un cazino întins pe două etaje. Clădirea a fost extinsă în 1938 și, din nou, în 1942, ajungând să aibă 11 etaje și devenind cel mai înalt hotel din oraș.

Hotelul a început să își piardă din strălucirea de altă dată în anii '60.

„Uriașul m-a privit crescând precum un bătrân”, a povestit Sio. „Așa că am avut un atașament emoțional profund pentru el. În punctul maxim, a fost idolul meu. Pe măsură ce am crescut în vârstă, declinul său mi-a făcut inima să plângă.”

Orașul Macao este poreclit „Las Vegasul Orientului”. Între timp, industria jocurilor de noroc de aici a devenit de șapte ori mai mare decât cea din Las Vegas. Foto: Profimedia Images

Ocazia de a restaura această clădire de care era atât de atașat a venit în anii '2000, atunci când cei doi proprietari ai hotelului s-au decis să îl vândă.

În 2016, Sio a devenit oficial noul proprietar, după încheierea unui proces de achiziționare de șapte ani.

Acesta a fost, însă, doar primul pas. Renovarea unei cădiri vechi de aproape 100 de ani este o mare provocare.

Dezvoltatorul a folosit materiale și tehnologii noi pentru a recrea aspectul original al hotelului.

„Suntem mândri să spunem că proiectul a fost un succes într-un final”, a spus Sio, care a precizat că prețul restaurării a fost de aproximativ 400 de milioane de pataca (în jur de 50 de milioane de dolari), în timp ce investiția totală era de aproximativ 2,2 miliarde pataca (sau în jur de 274 de milioane de dolari).

Pentru Sio, importanța proiectului justifică fiecare bănuț cheltuit pentru finalizarea sa. „Există o vorbă pe care le-o spun tuturor celor din jurul meu: 'Banii pot produce volum, dar banii nu pot reproduce istorie.'”

Sio speră că povestea hotelului său îi va motiva pe alți dezvoltatori să revitalizeze zonele istorice din Macao și să diversifice sectorul turistic al orașului, mergând dincolo de stațiunile pline de cazinouri.

MGM, care are două hoteluri cu cazinouri în Macao, spre exemplu, ar urma să colaboreze cu guvernul pentru restaurarea a 13 clădiri din oraș rămase în paragină și pentru dezvoltarea unui spațiu de arte și recreație.

„Macao este mic. Nu putem crește ca mărime. 33 de kilometri pătrați este tot ceea ce avem... dar lucrurile mici pot fi rafinate. Așa că trebuie să ne mișcăm în direcția rafinamentului, la fel ca o bijuterie.”

Editor : Raul Nețoiu

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Un bărbat a stat gratis cinci ani într-un hotel celebru din New York. Acum, proprietarii au aflat că nici nu-l pot da în judecată

Un hotel s-a prăbușit în Argentina. Cel puțin o persoană a murit și mai multe sunt căutate sub dărămâturi

Muzeul Național de Istorie va fi restaurat. E cel de-al doilea cel mai mare monument istoric consolidat din România

Paradoxul românilor proprietari: 96% dintre respondenții unui studiu dețin cel puțin o locuință, dar cei mai mulți nu stau în ea

Partenerii noștri