Live

Un convoi umanitar ONU a fost atacat „cu violență” în Fâșia Gaza. Aproape 100 de camioane care transportau alimente au fost jefuite 

Data publicării:
ONU a avertizat la începutul lunii noiembrie că există „probabilitate puternică ca foametea să fie iminentă în zonele din nordul Fâșiei Gaza”. Sursa foto: Profimedia Images

Un convoi umanitar ONU de 109 camioane care transportau alimente a fost jefuit cu violență în Gaza sâmbătă, a declarat agenția ONU pentru refugiații palestinieni (Unrwa). Șoferii au fost forțați sub amenințarea armei să descarce ajutoarele după ce au traversat trecerea Kerem Shalom, controlată de Israel. Acesta a fost unul dintre cele mai grave incidente de acest gen, scrie BBC.

Martorii oculari au spus că convoiul a fost atacat de bărbați mascați care au aruncat grenade. Comisarul general al Unrwa, Philippe Lazzarini, nu i-a identificat pe făptuitori, dar a spus că „defalcarea totală a ordinii civile” face din Gaza „un mediu imposibil de a opera”.

Fără o intervenție imediată, penuria severă de alimente se va agrava pentru cele două milioane de oameni care depind de ajutor umanitar pentru a supraviețui, potrivit Unrwa. O evaluare susținută de ONU a avertizat la începutul acestei luni că există „probabilitate puternică ca foametea să fie iminentă în zonele din nordul Fâșiei Gaza”. Raportul a venit după ce forțele israeliene au lansat o ofensivă terestră majoră în nord, iar ONU a spus că luna trecută au intrat în Gaza mai puține camioane de ajutor decât oricând de la începutul războiului dintre Israel și Hamas în octombrie 2023.

Jaful de sâmbătă a fost raportat pentru prima dată de agenția de presă Reuters, care a citat un oficial Unrwa din Gaza spunând că convoiul a fost instruit de autoritățile israeliene să „plece în scurt timp pe o rută necunoscută” din Kerem Shalom. Ministerul de Interne din Gaza, condus de Hamas, a declarat că personalul său de securitate a ucis „peste 20 de membri ai bandelor implicate în furtul asupra camioanelor de ajutor” într-o operațiune desfășurată în cooperare cu „comitete tribale”, o rețea de clanuri familiale tradiționale.

Comisarul general al Unrwa, Philippe Lazzarini a spus că nu poate comenta traseul atunci când a fost întrebat la o conferință de presă de luni la Geneva, dar a confirmat jafurile și a spus: „Am avertizat cu mult timp în urmă cu privire la distrugerea totală a ordinii civile”.

„Până în urmă cu patru sau cinci luni, încă mai aveam capacitate locală, oameni care escortau convoiul. Acest lucru a dispărut complet, ceea ce înseamnă că ne aflăm într-un mediu în care bandele locale, familiile, se luptă între ele pentru a prelua controlul asupra oricărei afaceri sau activități care au loc în sud. A devenit un mediu imposibil de operat”, a spus Lazzarini.

El a adăugat că sute de oameni disperați după mâncare au încercat să ia cu asalt centrul vocațional condus de Unrwa din orașul Khan Younis, din sudul orașului, deoarece credeau că ajutorul a fost livrat acolo. „Dar convoaiele au fost jefuite și nu a fost absolut nimic de luat din depozite.”

Unrwa a publicat o declarație separată, în care acuza autoritățile israeliene că continuă „să nesocotească obligațiile legale care le revin în temeiul dreptului internațional pentru a asigura satisfacerea nevoilor de bază ale populației și pentru a facilita livrarea în siguranță a ajutorului”.

„Astfel de responsabilități continuă atunci când camioanele intră în Fâșia Gaza, până când oamenii sunt contactați cu asistență esențială.” Nu a existat niciun comentariu imediat din partea armatei israeliene.

Săptămâna trecută, un grup de 29 de organizații neguvernamentale a declarat într-un raport că jefuirea convoaielor de ajutor a fost „o consecință a țintirii de către Israel a forțelor de poliție rămase din Gaza, a deficitului de bunuri esențiale, a lipsei de rute și a închiderii majorității punctelor de trecere și disperarea populației în aceste condiții groaznice”.

Ei au citat informații din presă spunând că „multe incidente au loc în apropierea sau în vizorul forțelor israeliene, fără ca acestea să intervină, chiar și atunci când șoferii de camion au cerut asistență”.

Tot luni, autoritățile palestiniene au declarat că loviturile israeliene au ucis peste 30 de persoane în Gaza.

Cel puțin 17 oameni au fost uciși după ce o casă a fost lovită în apropierea spitalului Kamal Adwan din Proiectul Beit Lahia, în nordul Gazei. Directorul Ministerului Sănătății din Gaza l-a citat pe directorul spitalului, doctorul Hussam Abu Safiya, spunând că morții erau membri ai familiei unuia dintre medicii spitalului, doctorul Hani Badran.

Între timp, agenția de Apărare Civilă condusă de Hamas a declarat că echipa sa de intervenție au recuperat cadavrele a șapte persoane dintr-o casă care a fost lovită în nord-vestul orașului Gaza.

Alte patru persoane, inclusiv doi copii, au fost uciși într-un atac israelian asupra unui cort în interiorul zonei umanitare al-Mawasi, desemnată de Israel, în sudul Gazei, a adăugat acesta.

Editor : M.I.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Netanyahu susține că o componentă a programului nuclear iranian a fost lovită în timpul atacului israelian din octombrie

Cum a vrut un consilier al lui Netanyahu să influențeze opinia publică în legătură cu negocierile pentru eliberarea ostaticilor

Papa Francisc crede că este necesar un studiu internaţional privind un posibil genocid în Fâșia Gaza

Mohammad Afif, purtătorul de cuvânt al Hezbollah, a fost ucis într-un atac aerian al Israelului asupra Beirut

Partenerii noștri