Live

Un bărbat și-a făcut un test ADN și a aflat că tatăl lui era un criminal evadat, care își omorâse părinții și era căutat de 60 de ani

Data actualizării: Data publicării:
Arnold a evadat de la închisoare în 1967, și-a schimbat numele și a ajuns în Australia, acolo unde familia lui îl considera un tată iubitor, neștiind nimic despre secretul pe care bărbatul l-a păstrat până la moarte. Captură foto: US Marshals Service

O prezentare succintă a tânărului William Leslie Arnold îl arată ca pe un ucigaș ticălos care și-a împușcat părinții în 1958 după ce aceștia au refuzat să îi împrumute mașina, relatează CNN. Dar, după o viață de fugar în care a reușit să ascundă secretul său murdar chiar și față de proprii lui copii, Arnold s-a dovedit a fi o cu totul altă persoană.

Având doar 16 ani la acea vreme, Arnold le-a îngropat cadavrele în curtea din spatele casei din Omaha, Nebraska, și și-a văzut de viață în următoarele două săptămâni ca și când nimic nu s-ar fi întâmplat.

Când a fost în sfârșit confruntat în legătură cu crimele comise, acesta și-a recunoscut faptele și a fost condamnat la închisoare pe viață.

Din acel moment, Arnold ar fi putut avea același destin ca aproape toți ceilalți deținuți care se află în situația sa: zeci de ani de pușcărie înainte de o moarte pe care puțini ar fi remarcat-o și încă și mai puțini ar fi regretat-o.

Dar evadarea lui Arnold de la închisoare în 1967, când încă era un bărbat tânăr, i-a permis să ducă o viață complet diferită care s-a încheiat în Australia cu decesul unui bărbat care și-a schimbat numele, cunoscut drept un tată iubitor de o familie ce nu știa nimic despre secretul pe care acesta l-a păstrat până la moarte.

În noaptea în care și-a împușcat părinții, Arnold a plecat la film cu prietena

Imaginile alb-negru apărute în presă în anii '50 îl arată pe tânărul Arnold escortat din grădina casei sale, înconjurat de polițiști, în timp ce le arată acestora locul în care și-a îngropat părinții pe care tot el îi omorâse.

În noaptea crimelor, Arnold și-a împușcat părinții, le-a luat mașina și s-a dus la un cinema în aer liber cu prietena lui de la liceu. Le-a spus tuturor, inclusiv altor membri de familie, că părinții lui au plecat într-o excursie.

„Să îți ucizi părinții din cauza folosirii mașinii pentru a merge la film - asta nu este normal”, și-a amintit Geoff Britton, șeful Biroului de Sprijin pentru Aplicarea Legii din California. „M-a făcut să mă întreb dacă nu cumva se mai întâmplase ceva”.

Până când Britton a preluat cazul în 2004, Arnold fusese deja dat dispărut de mai bine de 30 de ani.

În 1967, după ce a stat la închisoare opt ani de zile, Arnold și un alt pușcăriaș pe nume James Harding au început să comunice cu o persoană din afara penitenciarului folosind reclame din ziarul local, Lincoln Journal Star.

Britton a descoperit că persoana de la care cei doi deținuți au obținut echipamentul necesar pentru a evada din închisoare era un fost deținut care fusese eliberat condiționat.

Cei doi au reușit să îi păcălească pe paznici cu ajutorul unor măști într-un mod „asemănător cu filmul Evadare din Alcatraz cu Clint Eastwood”, potrivit lui Britton.

Directorul închisorii: Cea mai „curată” evadare pe care am văzut-o vreodată

Căutările poliției, în care s-au folosit elicoptere și avioane, s-au extins pe teritoriul a patru state americane. Trei luni mai târziu, directorul închisorii a spus că operațiunea celor doi deținuți a fost cea mai „curată” evadare pe care a văzut-o vreodată.

Investigatorii au descoperit mai apoi că fugarii au ajuns în Omaha, acolo unde au plecat cu autobuzul spre Chicago, potrivit lui Harding, care a fost recapturat de autorități în mai puțin de un an. Arnold, însă, a dispărut.

De-a lungul anilor, investigatorii au luat în considerare mai multe variante, inclusiv cea potrivit căreia Arnold ar fi fugit în America de Sud, cu toate că nu au găsit nicio dovadă că ar fi fost vreodată acolo.

După realizarea a nenumărate interviuri, Henry J. Cordes, un reporter care a scris o serie de articole despre acest caz intitulată „Misterul lui Leslie Arnold”, a descoperit o poveste mult mai complicată decât a părut la prima vedere.

Reporterul a aflat că Arnold ar fi fost un elev bun care avea o relație dificilă cu părinții lui. Crimele au avut loc după ce acesta s-ar fi certat cu mama lui pe seama iubitei sale pe care ea nu o suporta.

La închisoare, Arnold nu a încălcat niciodată regulile și ar fi putut fi eliberat înainte de termen. Era un muzician dedicat, camera de muzică de la închisoare fiind fereastra lui de evadare - la propriu și la figurat.

O probă ADN obținută de la fratele lui Arnold, la peste 60 de ani de la crimele comise în 1958, nu a dat niciun rezultat, dar Matthew Westover, persoana care a preluat cazul de la Britton, nu s-a dat bătut.

Detaliile celui mai întunecat secret al tatălui său, dezvăluite

În 2022, Westover a primit un e-mail de la un bărbat al cărui ADN prezenta similarități cu cel al lui Arnold, în care i-a spus că este interesat să afle mai multe informații despre tatăl său, un orfan din Chicago.

„Ăsta e tipul. Nu se poate ca acesta să nu fie tipul”, a exclamat Westover.

Bărbatul care a trimis e-mailul era într-adevăr fiul lui Arnold - Westover și Britton i-au protejat identitatea. Acesta credea că numele tatălui său, care a murit în 2010, era John Damon.

La început, Westover nu a fost convins că cel pe care îl căuta de atât de mult timp era mort. „Dacă este atât de deștept și a reușit să fugă de poliție 50 de ani, cine știe dacă nu și-a înscenat moartea și toate pozele?”

Când i s-a confirmat de către oficialii locali că Arnold a murit, acesta a simțit că poate să îi dezvăluie fiului său detaliile despre cel mai întunecat secret al tatălui lui. Când l-a întrebat cum a ajuns la închisoare, Westover i-a răspuns: „Ei bine, era un orfan. Nu a mințit despre asta, dar el și-a omorât părinții, de aceea era un orfan”.

William Leslie Arnold, zis și John Damon, a murit la vârsta de 69 de ani și a fost înmormântat în Australia, la mii de kilometri de zidurile fortificate ale Penitenciarului de Stat din Nebraska, acolo unde și-ar fi putut găsi sfârșitul dacă nu ar fi evadat.

„Este șocant să știu că viața lui a început cu o crimă oribilă”

Arnold și-a schimbat numele la câteva luni după ce a scăpat de la închisoare în 1967. Apoi, a lucrat într-un restaurant unde a cunoscut-o pe prima lui soție cu care a avut patru copii.

Arnold s-a mutat apoi în Cincinnati, Miami și Los Angeles înainte de a divorța în 1978. În anii '90 s-a mutat în Noua Zeelandă și, apoi, în Australia. Potrivit lui Britton, familia lui Arnold și a doua lui soție nu știau nimic despre viața secretă a bărbatului care și-a omorât părinții.

Într-un fel, Westover s-a simțit ușurat când a fost sigur că Arnold a murit. „Polițistul din mine a vrut dintotdeauna să îl aresteze, dar nu acesta a fost deznodământul”. Westover a spus că familia lui Arnold este minunată, dar că nu vrea să ofere prea multe detalii din motive legate de confidențialitate.

„Cred că, în ultimă instanță, a devenit părintele care și-a dorit să fie sau pe care și-a dorit să-l fi avut”, a spus Westover. „Pentru că, din tot ceea ce am observat, se pare că el a fost un tată bun. A crescut niște copii destul de grozavi”.

Fiul lui Arnold a refuzat să fie intervievat de CNN, dar a oferit următorul mesaj: „Testele ADN nu vin cu avertismentul că s-ar putea să nu îți placă ceea ce o să descoperi. Dar eu nu regret că am făcut-o și mă bucur că acum știu adevărul despre tatăl meu.”

„Deși este șocant să știu că viața lui a început cu o crimă oribilă, moștenirea lui este mult mai mult de atât. Vreau să rămână cunoscut pentru că a fost un bun tată și pentru că ne-a insuflat pasiunea pentru muzică și dorința de a fi mereu cea mai bună persoană ce pot să fiu.”

Editor : Raul Nețoiu

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

EXCLUSIV Început abrupt de emisiune: ”Florin ne-a cutremurat cu o veste”. Dezvăluirea făcută imediat, în direct

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Războiul primarului din Constanța cu părinții elevilor din oraș. Edilul cere controale în 5 școli, pentru a verifica vizele de flotant

„Pot merge pe jos sau călare”. Scandal într-o comună din Gorj, după ce primarul a suspendat transportul elevilor cu microbuzele școlare

Cum au descoperit două femei din Marea Britanie ca au fost schimbate la naștere

Adolescentul care a înjunghiat mortal trei fetițe în Southport este acuzat şi de terorism. Ce au găsit anchetatorii în locuința sa

Partenerii noștri