Live

Un american a fost condamnat la 15 ani de închisoare în Rusia. FSB susține că a divulgat secrete biotehnologice

Data actualizării: Data publicării:
Sediul FSB din Moscova. Foto: Shutterstock

Eugene Spector, cetăţean american, a fost încarcerat săptămâna aceasta la 15 ani după ce un tribunal din Moscova l-a condamnat pentru spionaj într-un proces cu uşile închise. El a fost găsit vinovat de transmiterea de secrete biotehnologice către Statele Unite, a comunicat vineri serviciul rus de securitate FSB - transmite Reuters.

Agenţiile de presă de stat ruseşti au relatat marţi că Spector, care s-a născut în Rusia şi apoi s-a mutat în SUA, a fost condamnat la 13 ani de închisoare pentru spionaj. Această pedeapsă a fost adăugată la o condamnare existentă pentru luare de mită şi transformată într-o nouă pedeapsă de 15 ani de închisoare într-o colonie penală de maximă securitate.

Detaliile cazului de spionaj nu au fost făcute publice. Dar FSB, principalul succesor al KGB-ului din era sovietică, a precizat vineri că Spector a acţionat în numele Pentagonului. 

"Acţionând în interesul Pentagonului şi al unei organizaţii comerciale afiliate acestuia, el a colectat şi transferat unei părţi străine diverse informaţii pe teme biotehnologice şi biomedicale, inclusiv cele care constituie secrete de stat, pentru crearea ulterioară de către SUA a unui sistem de screening genetic de mare viteză al populaţiei ruse", a detaliat FSB într-un comunicat.

FSB, care de obicei spune dacă un inculpat şi-a recunoscut vina, nu a precizat cum a pledat Spector - care a executat deja o pedeapsă de 3 ani şi jumătate în Rusia pentru luare de mită.

Înainte de arestarea sa din 2021 în cazul anterior, Spector a fost preşedinte al consiliului de administraţie al Medpolymerprom Group, o companie specializată în medicamente pentru vindecarea cancerului, a relevat mass-media de stat.

În primul său proces, Spector a pledat vinovat pentru că a ajutat la mituirea unui asistent al unui fost viceprim-ministru rus, potrivit presei de stat ruse.

Editor : M.C

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Câți soldați a pierdut Rusia în acest an în conflictul din Ucraina. „Rușii au plătit cel mai mare preț de la începutul invaziei”

Uniunea Europeană a cerut o anchetă "rapidă şi independentă" în cazul prăbuşirii avionului Azerbaijan Airlines

Rusia anunță că a dejucat un nou complot ucrainean de asasinare a unui ofițer de rang înalt. O bombă, „ascunsă într-o boxă”

2024, anul în care s-au înmulțit conflictele la nivel global. Ce este de așteptat în 2025?

Partenerii noștri