Turcia. Operațiune uriașă de mutare pe noul aeroport
Celebrul aeroport Ataturk din Istanbul este istorie. Toate operaţiunile au fost transferate pe noul aeroport al metropolei, iar mutarea a durat 45 de ore. Aproape 700 de camioane au transportat peste 37 de mii de tone de echipament la destinaţie, care va deveni în doar câţiva ani cel mai mare aeroport din lume.
România în Schengen. Prima cursă aeriană fără controlul la frontieră în București a fost din Austria
Haos pe aeroporturi
Efectele furtunii cu grindină din Capitală
Site-urile principalelor aeroporturi din România, atacate de hackerii proruși
Zboruri întârziate sau anulate în Europa, inclusiv de Paște
Concertele anului 2025: Justin Timberlake vine prima dată în România, Andre Rieu revine la Cluj
Culisele aderării României la spațiul Schengen. Predoiu: A contat schimbarea fundamentală a abordării noastre
Ministrul Predoiu vrea să schimbe „rapid” vârsta de pensionare a polițiștilor: „Este o lege proastă, o invitație la pensie”
Cum s-a văzut aurora boreală pe cerul României în prima zi a anului 2025
Compania aeriană Turkish Airlines a efectuat sâmbătă la ora 2:00 pm (11.00 GMT) primul său zbor de pe noul aeroport din Istanbul spre aeroportul Esenboga din capitala Ankara, după ce a finalizat transferul echipamentelor de pe fostul aeroport internaţional Ataturk.
Începând de vineri dimineaţa sute de camioane au transportat zeci de mii de tone de echipamente de pe fostul aeroport internaţional Ataturk spre noul aeroport amplasat la aproximativ 40 de kilometri în nordul Istanbulului. Trei autostrăzi au fost închise temporar traficului pentru a putea permite acest masiv transfer.
După transfer, fostul aeroport internaţional Ataturk din Istanbul va fi utilizat doar de avioanele cargo. Istanbulul mai are un al treilea aeroport internaţional, Sabiha Gokcen, pe partea asiatică a oraşului, a cărui capacitate este mai mică decât cea a aeroportului Ataturk şi care va continua să opereze fără modificări, relatează Agerpres.
Noul aeroport va avea iniţial două piste de aterizare, urmând ca din 2020 să i se adauge o a treia pistă. Încă de la început, instalaţiile noului aeroport vor avea capacitatea teoretică de a gestiona 80 de zboruri pe oră (40 de decolări şi 40 de aterizări), ceea ce va permite un număr de maxim 2.000 de zboruri pe zi, o cifră clar mai mare decât recordul de 1.500 de zboruri pe zi al actualului aeroport Ataturk.
Dacă aeroportul internaţional Ataturk din Istanbul era tranzitat de peste 60 de milioane de pasageri pe an, noul aeroport aspiră să ajungă la 90 de milioane de pasageri în 2019 pentru ca în cursul unui deceniu să ajungă la o capacitate de 200 milioane de pasageri pe an.
Sfatul MAE pentru călătorii români
Ministerul Afacerilor Externe informează cetăţenii români care se află, tranzitează sau doresc să călătorească în Republica Turcia că, în perioada 5 aprilie 2019 (ora 03.00) - 7 aprilie 2019 (orele 23:59), va avea loc procesul de transfer şi preluare de către Noul Aeroport Istanbul (IGA) a activităţilor şi zborurilor operate până în prezent pe Aeroportul Internaţional Ataturk. Se recomandă cetăţenilor români care se deplasează la Istanbul, să aloce mai mult timp, decât în mod normal, pentru transferul de la/către aeroport, dat fiind faptul că infrastructura de transport nu este definitivată.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News