Topul celor mai locuibile oraşe din lume în 2019. Ce metropolă ocupă prima poziţie
Cunoscut pentru arhitectura grandioasă, spaţiile verzi mari şi cafenelele tradiţionale, Viena şi-a construit reputaţia de-a lungul secolelor. Acum, oraşul devine şi mai atractiv. Capitala Austriei ocupă numărul 1 în topul oraşelor celor mai bune pentru locuit pe 2019 al the Economist Intelligence Unit, informează CNN.
Viena este urmată de Melbourne, de la care a şi luat locul 1 în 2018. Oraşele australiene sunt foarte prezente în top – pe lângă Melbourne şi Sydney şi Adelaide au reuşit să ocupe locuri importante: 3, respectiv 10.
Alte oraşe poziţionate în topul celor mai bune sunt Osaka, Japonia şi Calgary, Canada.
30 de factori calitativi şi cantitativi au fost luaţi în considerare în 5 categorii diferite ponderate astfel: stabilitate (25%), sistem de sănătate (20%), cultură şi mediu (25%), educaţie (10%), infrastructură (20%). Analiştilor le-a fost cerut să dea un scor de la 1-100 pentru fiecare dintre factori.
Lucy Lamster Thury, o new-yorkeză care s-a mutat în Viena în 2004, spune că oraşul „a învăţat-o să trăiască”.
„Venind din Manhattan, mi-a fost destul de greu să «încetinesc» dar acum iubesc ritmul Vienei. Este liniştit, curat şi bogat din punct de vedere cultural. Nu m-a simţit niciodată mai în siguranţă în altă parte. Nu credeam că mă voi putea obişnui cu magazine închise duminica, dar atmosfera mi-a schimbat viaţa. Oamenii chiar apucă să se odihnească aici, iar viaţa privată a fiecăruia este mai importantă decât munca”.
Deşi topul este dominat de Autralia, Canada şi Japonia, Europa a performat şi ea destul de bine. Opt din cele 20 de oraşe dintop sunt în Europa de Nord, cu Copenhaga, capitala daneză, în top 10 şi Zurich, Frankfurt şi Geneva ocupând locurile 11,12 şi 14.
Helsinki, Amsterdam şi Hamburg sunt şi ele în top 20, în timp ce Berlin şi Luxembourg ocupă locurile 21 şi 23.
Oraşele din Statele Unite au prins mai greu topul, lucru cauzat, probabil, de lipsa unui sistem de sănătate adecvat – Honolulu a ajuns pe locul 22 cu alte oraşe în top 40 şi 50.
Londra şi New York s-au situat pe locurile 48, respectiv 50. Ambele au avut calificative mari în domeniul culturii, însă nota finală le-a fost scăzută de infrastructura slabă şi stabilitatea redusă, ambele oraşe fiind predispuse la criminalitate şi terorism. Şi Parisul a căzut pe locul 26, o scădere de şase locuri faţă de anul trecut.
Alte oraşe care s-au aflat mai aproape de vârful listei au scăzut din cauza conflictelor şi crizelor economice. Singapore a ajuns pe locul 40, iar Dubai pe 70. Hong Kong se află pe locul 38, însă lista a fost pusă la punct înainte ca metropola să ajungă să cunoască protestele constante, continue şi violente din această vară.
Cairo şi New Delhi au fost retrogradate din cauza aerului poluat şi furnizarea inadecvată de apă potabilă.
La capătul opus, cele mai puţin „locuibile” oraşe sunt cele devastate de războaie, conflicte sau crize economice: Damasc (Siria), Lagos (Nigeria) şi Dhaka (Bangladeş). Capitala venezueleană, Caracas, ocupă locul 10 de la coada clasamentului.
În topul de anul trecut, Bucureştiul se situa abia pe locul 82.
Editor: Adrian Dumitru
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News