Tensiunea atinge cote maxime în Australia unde a ars o suprafață mai mare decât Elveția. Premierul, înjurat şi huiduit: "Eşti un idiot"
Cel mai recent bilanț al incendiilor din Australia vorbește despre cel puțin 19 morți și 29 de dispăruți. De asemenea, 1.400 de case și cinci milioane de hectare de vegetație au fost distruse de flăcări. Sute de focare ard în continuare și unele noi se aprind mereu. În plus, 500 de milioane de animale au murit, un număr care a șocat întreaga lume. Riscul încă este prezent, deoarece vremea secetoasă și caniculară favorizează incendiile.Tensiunea și stresul sunt la cote înalte printre locuitorii zonelor calamitate. A simțit-o pe pielea lui premierul Australiei care a fost huiduit și înjurat în timp ce vizita o localitate afectată de incendii.
Un mal de pământ s-a prăbușit peste patru muncitori
Incendiu puternic într-un bloc din Sectorul 3 al Capitalei. Două persoane au fost evacuate
Incendiu puternic în interiorul fabricii Moldomobila din Iași
O ambarcațiune a fost cuprinsă de flăcări pe Dunăre
Pericolul de pe acoperiș: trei din 10 case ard din cauza hornurilor defecte sau necurățate
Tragedie în Suceava. Un bărbat a murit în timp ce săpa o fântână
Incendiu de amploare la Craiova
Pericol de incendiu în Halkidiki. Focul din jurul Atenei a fost stins după trei zile. Dezastrul ar fi pornit de la un scurtcircuit
Pericol de explozie în Arad
Incendiile din Australia par să nu se oprească. Focare noi izbucnesc mereu, iar condițiile urmează să se înrăutățească în acest weekend.
Cei care locuiesc în zonele amenințate de foc iau măsuri să-și protejeze casele. Strâng lemnele și vegetația uscată din jur și udă grădinile: „De asta suntem îngrijorați, că o să pornească focul pe lângă casă. O să stăm și o să apărăm pe cât de bine putem. Dacă vom fi compleșiți, mașina este împachetată și suntem gata de plecare”.
Alți australieni au plecat deja de acasă.
„Suntem în mijlocul unui teren de rugby iar plaja este fix în spatele nostru. Sperăm că e suficient spațiu liber. Dacă lucrurile se vor agrava, putem să ne retragem pe apă”.
„Suntem circa opt adulți și nouă copii și am venit aici deoarece locul unde stăteam, casa socrilor mei, a ars de dimineață. Am venit pe plajă ca să fim evacuați și să fim mai aproape de aer curat”.
Armata și Marina ajută la stingerea incendiilor, iar Canada și Statele Unite au trimis unități de pompieri voluntari. Dar furia localnicilor din zonele calamitate împotriva autorităților este enormă. A simțit-o chiar premierul Scott Morrison:
„Dau mâna cu tine doar dacă dai mai multe fonduri pentru serviciul de pompieri. Mulți oameni de aici și-au pierdut casele. Avem nevoie de mai mult ajutor”.
„Nu o să primești niciun vot aici, amice. Ești un idiot. Cine crezi că votează cu liberalii pe aici? Nimeni”.
De la începutul sezonului de incendii, în octombrie, au ars peste 5 milioane de hectare de vegetație, o suprafață mai mare decât Elveția.
Redactare G.M.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News