Live

Țările care găzduiesc EURO 2020 vor avea parte de o „supercontagiere”, avertizează OMS

Data publicării:
60.000 de spectatori au asistat la meciul Ungaria - Portugalia de la EURO 2020 Foto: Profimedia

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) şi-a manifestat joi îngrijorarea faţă de creşterea cazurilor de COVID-19 în ţările ce găzduiesc EURO 2020, amintind că evenimentele unde se reuneşte multă lume sunt evenimente de „supercontagiere”.

„Nu este vorba doar despre partidele în sine, ci şi de alte evenimente conexe'' competiţiei EURO 2020, a atras atenţia responsabila pentru urgenţe a OMS-Europa, Catherine Smallwood, adăugând că acelaşi lucru este valabil pentru orice eveniment cu participare numeroasă, de exemplu concertele.

Mesajul său principal este că sistemele de sănătate trebuie să fie pregătite pentru a răspunde unor creşteri puternice a cazurilor de COVID-19 care au ca origine EURO 2020.

De asemenea, OMS a avertizat că Europa, unde pentru prima dată în ultimele 10 săptămâni numărul cazurilor de COVID-19 a început din nou să crească, riscă un nou val epidemic în toamnă dacă nu se menţin măsurile de precauţie.

Conform OMS, sunt întrunite cele trei condiţii necesare pentru apariţia unui nou val epidemic: noile variante ale coronavirusului (în special varianta Delta), rata redusă de vaccinare şi sporirea contactelor sociale.

Un ministru german acuză UEFA de iresponsabilitate

În acest timp, ministrul german de interne, Horst Seehofer, a calificat drept ''absolut iresponsabilă'' decizia UEFA de a permite prezenţa a zeci de mii de suporteri pe stadionul Wembley din Londra la meciurile EURO 2020, mai ales în condiţiile în care Marea Britanie înregistrează o creştere a infectărilor şi varianta Delta este acolo predominantă.

Reducerea contactelor la minim şi respectarea normelor de igienă sunt măsuri indispensabile, dar care greu pot fi aplicate, dacă privim imaginile de la meciuri, spune Seehofer, potrivit Agerpres.

Aglomerările de oameni şi îmbrăţişările pentru a sărbători victoria alimentează infectările în mod inevitabil, a explicat oficialul german, care a mai remarcat faptul că ''încă o dată aspectul comercial'' primează în faţa protejării sănătăţii populaţiei.

Citiți și: Val de infectări în rândul suporterilor care au participat la meciurile Euro 2020, cele mai multe printre cei scoțieni

Editor : I.C

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

OMS avertizează că schimbările climatice reprezintă „o criză sanitară”. Malaria şi holera se vor răspândi mai repede

Adolescenții români, cei mai afectați de rețelele sociale. Cum luptă școala și părinții cu fenomenul. „Cum să dai vina pe copii?!”

Epidemia de Mpox este în continuare o urgență de sănătate publică, a anunțat OMS

Şase răniţi, între care patru copii, într-un atac asupra unui centru de vaccinare din Gaza (OMS)

Partenerii noștri