Live

Suedia a confirmat primul caz din afara Africii al variantei mai periculoase a mpox. OMS a declarat urgență de sănătate publică

Data actualizării: Data publicării:
Mpox (cunoscută și ca variola maimuței). Imagine cu caracter ilustrativ. Foto: Shutterstock

Agenția de sănătate publică din Suedia a raportat primul caz al unei noi variante contagioase de mpox în afara continentului african. Este vorba despre varianta mai periculoasă, scrie Reuters. Persoana la care a fost depistat virusul s-a infectat în timpul unei deplasări într-o zonă din Africa, unde există în prezent un focar major de mpox varianta mai periculoasă, a precizat agenția.

Europa va înregistra cazuri ”în zilele următoare”

ACTUALIZARE 23. 20  Europa va înregistra probabil mai multe cazuri importate de mpox în „zilele următoare”, a avertizat joi, filiala europeană a Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), în urma descoperirii noii variante, mai periculoasă , a bolii în Suedia.
„Confirmarea cladei 1 a subtipului mpox în Suedia reflectă în mod clar interconectarea lumii noastre (...) Este probabil ca alte cazuri importate de clade 1 să fie înregistrate în regiunea europeană în următoarele zile și săptămâni”, a afirmat OMS într-un comunicat.

Știrea inițială

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a declarat miercuri epidemia de mpox, boală cunoscută anterior drept variola maimuţei, o urgenţă de sănătate publică de interes internaţional, cel mai ridicat nivel de alertă, pentru a doua oară în doi ani, în urma unui focar de infecţie virală în Republica Democrată Congo care s-a răspândit în ţările vecine, relatează Reuters şi AFP.

„Astăzi (miercuri), comitetul de urgenţă s-a reunit şi m-a informat că, în opinia sa, situaţia constituie o urgenţă de sănătate publică de interes internaţional. Am acceptat această recomandare”, a declarat directorul general al OMS, dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, într-o conferinţă de presă.

Numai şeful OMS poate lansa urgenţa de sănătate publică de interes internaţional, la sfatul unui comitet ad-hoc de experţi, notează sursele citte de Agerpres.

Mai mult de 14.000 de cazuri de infectare cu o nouă tulpină de mpox au fost detectate în Africa în acest an, conform declaraţiilor făcute de şeful OMS. Cel puţin 500 de persoane au murit în epidemia actuală, a mai susţinut el. Epicentul epidemiei este Republica Democrată Congo, dar în ultimele săptămâni au fost raportate 90 de cazuri în ţările vecine.

 
 
 

 

Editor : Marina Constantinoiu

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

200 de elefanți vor fi sacrificați în Zimbabwe pentru a hrăni populația afectată de secetă

Un eșec masiv al campaniei Rusiei în Africa a ieșit la iveală după două luni. Luptători experimentați ai Wagner, morți într-o ambuscadă

Activista Greta Thunberg s-a abonat la manifestații propalestiniene. A doua confruntare cu poliția în doar o săptămână

Fantoma lui Prigojin bântuie națiunile africane. Cum încearcă Putin să câștige influență în Africa

Partenerii noștri