Studiu: Cine mănâncă ardei iuți are șanse mai mici să facă infarct sau atac cerebral
Consumul de ardei iute și de mâncăruri picante, în general, reduce riscul decesului provocat de o boală cardiacă sau atac cerebral, arată rezultatul unui studiu realizat, pe o perioadă de 8 ani, de către cercetătorii italieni, informează CNN.
Studiul respectiv a cuprins 23.000 de persoane, împărțite în două categorii distincte: cei care mănâncă picant și cei care nu mănâncă picant.
Cercetătorii au monitorizat, timp de 8 ani de zile, obiceiurile alimentare ale acestor persoane. Concluzia studiului, publicat în Jurnalul Colegiului de Cardiologie din SUA, a fost că cei care mănâncă arde iute de cel puțin patru ori pe săptămână au un risc cu 40% mai scăzut să facă infarct, comparativ cu cei care nu mănâncă ardei iute.
De asemenea, riscul unui deces provocat de atac cerebral este cu 50% mai mic în rândul pasionaților de rețete picante.
„Ce e interesant este că aceste rezultatele obținute sunt independente de tipurile de dietă urmate de persoanele care au făcut obiectul cercetării”, a declarat liderul echipei de cercetători, Marialaura Bonaccio, epidemiologist la Institutul Mediteranean de Neurologie (Neuromed).
„Cu alte cuvinte, indiferent că urmezi o dietă mediteraneană sănătoasă, sau una mai puțin sănătoasă, dacă folosești ardei iute, acesta acționează ca un agent de protecție”.
Studiul a fost realizat în regiunea Molise, din sudul Italiei.
Echipa de cercetători încearcă acum să determine mecanismele biochimice datorită cărora ardeiul iute e benefic pentru sănătatea organismului.
Ce spun cercetătorii britanici: degeaba mănânci ardei iute, dacă nu mănânci sănătos
Duane Mellor, specialist în dietetică și profesor de medicină din Marea Britanie a considerat că rezultatele studiului, deși „interesante”, nu demonstrează o legătură cauzală directă între consumul de ardei iute și beneficile pentru sănătate.
Astfel, e posibil ca, pe lângă pasiunea pentru ardei iute, persoanele care au făcut obiectul cercetării „să aibă, pur și simplu, o dietă bazată pe mâncare, condimente și legume proaspete”.
„Astfel, în acest caz, beneficiile ardeiului iute asupra sănătății sunt minime și, cel mai probabil, e vorba doar de mâncatul sănătos”, a declarat medicul dietetician consulat de CNN.
Un alt expert englez în nutriție, Ian Johnson, a apreciat „metodele robuste” de cercetare folosite în respectivul studiu dar a atras atenția că cercetătorii italieni nu au putut demonstra că, dacă mănânci, pur și simplu, mai mult ardei iute asta va aduce, cu sine, beneficii suplimentare pentru sănătate.
Editor web: M.L.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News