Live

STUDIU Ce este „hikikomori”, tulburarea de comportament care afectează peste 1,5 milioane de japonezi

Data actualizării: Data publicării:
Ikeida, un japonez care a ales să se izoleze complet de societate. Foto: Profimedia

Japonia numără aproape un milion şi jumătate de persoane care trăiesc în izolare socială, denumite „hikikomori” în această ţară, iar aproape 20% dintre ele au atribuit retragerea lor din societate pandemiei de COVID-19, potrivit unui studiu realizat de Guvernul nipon, informează AFP și Agerpres.

Fenomenul afectează aproximativ 2% dintre persoanele din grupa de vârstă 15-64 de ani din Japonia (1,46 milioane de oameni), conform acestui studiu, realizat în noiembrie 2022 şi publicat vinerea trecută, cea mai extinsă analiză de acest tip efectuată până în prezent de Guvernul de la Tokyo.

Motivul cel mai des invocat de persoanele chestionate pentru a explica retragerea lor din societate este renunţarea la locul de muncă, urmat la mică distanţă de pandemia de COVID-19.

„Se pare că anumite persoane corespund definiţiei noastre despre 'hikikomori', pentru că ele au fost descurajate să iasă din locuinţe din cauza COVID-19 şi, deci, au sfârşit prin a avea mai puţine contacte cu societatea”, a declarat pentru AFP Koji Naito, un oficial guvernamental nipon.

„Hikikomori” sunt definiţi în cadrul acestui studiu ca persoane cu vârste cuprinse între 15 şi 64 de ani care evită să participe la activităţi sociale, cum ar fi mersul la şcoală sau la locul de muncă, şi care, timp de cel puţin şase luni, nu ies din locuinţele lor decât pentru activităţi recreative sau pentru a-şi face cumpărăturile, sau care nu îşi părăsesc practic deloc domiciliul.

Editor : A.P.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

„Asia va fi stabilă dacă legăturile dintre China şi Japonia sunt şi ele stabile”, spune ministrul chinez de externe

Încercarea primei companii nipone de lansa sateliți în spațiu s-a soldat cu un imens eșec. Cât a durat zborul rachetei Kairos

O vâltoare veche din Maramureș a fost salvată cu o tehnică japoneză. Meșterii, impresionați de „mașina de spălat” a naturii

Program scurt sau săptămâna de lucru de patru zile la Tokyo, pentru a crește natalitatea și timpul petrecut în familie

Partenerii noștri