Studente obligate să-și ridice fustele pentru „controlul menstruației”. Cutumele unei lumi religioase conservatoare șochează din nou
Discriminarea femeilor pe motiv că sunt la menstruație este larg răspândită în India, iar zilele acestea un nou caz șocant își face loc în presă: zeci de studente dintr-un cămin din vestul statului Gujarat s-au plâns că au fost obligate să se dezbrace și să le arate profesoarelor lenjeria intimă pentru a dovedi că nu sunt la menstruație, relatează BBC News.
Cele 68 de tinere au fost scoase de la cursuri și duse la toaletă, unde li s-a cerut să-și dea jos chiloții, pe rând. Incidentul s-a petrecut marți, în orașul Bhuj, la Institutul pentru fete Shree Sahajanand, care este condus de secta Swaminarayan, un grup conservator de religie Hindu.
Directoarea căminului s-a plâns directoarei colegiului, luni, că studentele nu mai respectă regulile cărora trebuie să se supună atunci când sunt la menstruație. Potrivit acestor reguli, femeile nu au voie să intre în templu și în bucătărie și nici nu au voie să-i atingă pe ceilalți pe durata menstruației. La masă, ele trebuie să stea deoparte de colege, să-și spele farfuriile, iar în clasă trebuie să stea în ultimele bănci.
Una dintre studente a declarat pentru BBC că există un registru la cămin unde fetele care sunt la ciclu trebuie să-și treacă numele, pentru ca a le fi mai ușor oficialilor să le identifice. Însă în ultimele două luni, nicio studentă nu și-a mai trecut numele în registru - deloc surprinzător, date fiind restricțiile la care sunt supuse.
Marți, înainte de a fi duse pentru control la baie, fetele spun că au fost pedepsite de directoarea căminului și de directoarea colegiului. Fetele au spus că ceea ce li s-a întâmplat a fost o experiență „foarte dureroasă”, care le-a traumatizat și le-a tulburat psihic. Unele au ajuns la spital, în șoc.
Joi, un grup de studente a organizat un protest la campus, cerând să fie sancționați oficialii care le-au umilit.
Cu toate acestea, unii membri din conducerea universității de care aparține colegiul dau vina pe eleve. Spun că ele au încălcat regulile și ele trebuie să-și ceară scuze. Alte studente au declarat pentru BBC că acum se fac presiuni asupra lor pentru a minimaliza incidentul și pentru a nu mai vorbi despre ceea ce li s-a întâmplat.
Vineri, Comisia pentru femei a statului Gujarat a ordonat o investigație asupra acestui „exercițiu rușinos” și le-a cerut fetelor să vorbească fără teamă despre necazurile lor. La rândul ei, poliția s-a autosesizat.
Nu este, din păcate, pentru prima dată când fetele din India sunt umilite din cauza menstruației. Într-un caz similar, 70 de studente au fost dezbrăcate, în urmă cu trei ani, într-o școală din nordul Indiei, după ce o femeie de la pază a găsit sânge pe ușa de la baie.
Multă vreme, menstruația femeilor a fost un subiect tabu în India, ele fiind considerate „murdare” în această perioadă. Însă din ce în ce mai multe femei educate luptă împotriva acestor mentalități și vor ca oamenii să înțeleagă că este doar o funcție biologică naturală. Anul trecut, Oscarul pentru film documentar scurt l-a luat o peliculă (intitulată Period. End of Sentence - un titlu care în engleză are dublu sens: Punct. Sfârșitul propoziției sau Menstruație. Sfârșitul sentinței) bazată pe povestea unor tinere dintr-un sat indian care confecționează tampoane.
În 2018, o instanță superioară din India a dat o decizie emblematică: ușile templului din Sabarimala (statul Kerala, din sud) să fie deschise pentru femeile de toate vârstele, pentru că a ține femeile afară înseamnă discriminare. Însă un an mai târziu, judecătorii au fost de acord să revizuiască decizia, după ce statul respectiv s-a confruntat cu ample proteste. Surprinzător, în rândul protestatarilor au fost și numeroase femei - semn că stigmatizarea menstruației are rădăcini adânci în mentalitate.
Redactor: Luana Păvălucă
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News