Live

Stația Spațială Internațională s-a „stricat” în zona rusească: un modul al stației pierde lichid de răcire

Data actualizării: Data publicării:
Defecțiunea a apărut în segmentul rusesc al Stației Spațiale. NASA spune că membrii echipajulu nu sunt în pericol. Foto: Getty Images

Agenția spațială a Rusiei, Roskosmos, încearcă să rezolve o scurgere de lichid de răcire apărută la unul dintre modulele rusești ale Stației Spațiale Internaționale, o nouă defecțiune care se adaugă unui șir mai mare de probleme mecanice produse la bordul stației în ultimul an, informează CNN.

Conform Roskosmos, scurgerea lichidului de răcire afectează sistemul care generează căldură în modulul Nauka, aflat în partea controlată de Rusia a Stației Spațiale Internaționale (SSI).

Modulul Nauka a fost atașat la SSI în luna iulie 2021, iar scurgerea a apărut la un radiator de back-up, instalat la bordul SSI în 2010, conform NASA.

„Circuitul de control al căldurii din modul funcționează normal și oferă condiții confortabile pentru cei aflați în acest modul. Echipajul stației nu este în pericol”, se arată într-un mesaj postat de Rocosmos.

Scurgerile lichidului de răcire au fost observat luni de reprezentanții NASA.

„Echipa de control al zborului i-a informat pe membrii echipajului aflat la bordul stației despre presupusa scurgere, confirmată vizual de astronautul Jasmin Moghbeli, după care echipajul a fost rugat să închidă filtrele speciale de la ferestrele/hublourile din secțiunea americană a stației, ca măsură de precauție pentru preîntâmpinarea unei posibile contaminări”.

NASA a precizat că radiatorul principal funcționează normal și că echipajul SSI nu este în pericol, în vreme ce echipele de la sol vor continua să rezolve această problemă.

Nu este clar, în acest moment, ce anume a provocat scurgerea lichidului de răcire.

În urmă cu trei ani, Stația Spațială Internațională a rămas fără oxigen în segmentul rusesc, după ce sistemul de alimentare cu oxigen a fost întrerupt în urma unei defecțiuni. Cel de-al doilea sistem de alimentare, din segmentul american, a funcționat normal iar echipajul nu s-a aflat în pericol.

Editor : M.L.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Mesajul de Crăciun al celor care se află la 400 de kilometri deasupra Terrei. Sărbătoarea astronauților departe de casă și de lume

Zaharova vine cu noi acuzații nefondate la adresa Chișinăului. Ce a declarat acum purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe

Maia Sandu confirmă că o rachetă rusească a intrat în spațiul aerian al Republicii Moldova

Rusia a atacat Ucraina cu zeci de rachete și sute de drone, în dimineața de Crăciun. Zelenski: Ce poate fi mai inuman?

Partenerii noștri