Sri Lanka dă anunțuri în ziar pentru a recruta călăi. Ce condiții trebuie să întrunească toți candidații
Autoritățile din Sri Lanka au început să dea anunțuri în ziare pentru a găsi candidați pentru mai multe posturi de...călău. Recent, președintele Maithripala Sirisena a anunțat, în Parlament, că pedepsele cu moartea vor fi reluate, după ce timp de 43 de ani nicio persoană condamnată la moarte nu a mai fost executată, relatează CNN.
This is one job advert that should never have been put out. The government of Sri Lanka advertising for an executioner. There is no place for the death penalty in a civilised society. #SLdeathpenalty pic.twitter.com/4l98Yc66Kd
— Biraj Patnaik (@birajpat) February 12, 2019
Candidații pentru postul de călău trebuie să fie bărbați cu vârste cuprinse între 18 și 45 de ani, să aibă „un caracter moral excepțional” și „tărie de caracter”, după cum se arată într-un anunț de angajare postat într-un ziar.
Până de curând, în Sri Lanka a existat un moratoriu în ceea ce privește pedeapsa cu moartea, instituit în 1976. Deși infracțiuni precum crimele, violurile sau traficul de droguri sunt adeseori pedepsite cu moartea, sentințele au fost echivalente cu închisoarea pe viață.
Ultimul călău din Sri Lanka a ieșit la pensie în 2014 și nu executase nicio persoană cât timp a deținut funcția, scrie Reuters.
Săptămâna trecută, președintele Sirisena a anunțat că, în două luni, mai multe persoane condamnate la moarte vor fi executate. Este vorba mai ales despre cei condamnați pentru trafic de droguri. Președintele Sirisena, a cărui popularitate a scăzut în ultima vreme, se pregătește pentru alegerile prezidențiale în care va încerca să obțină un nou mandat și încearcă acum să aplice sancțiuni dure, asemănătoare celor impuse de președintele filipinez Rodrigo Duterte contra traficanților.
Sirisena a lăudat războiul sângeros și brutal al lui Duterte contra drogurilor, numindu-l „un exemplu pentru întreaga lume”. Cel puțin 5.000 de persoane au murit în urma măsurilor controversate luate de Duterte, iar acestea sunt doar cifrele oficiale ale autorităților. Grupurile pentru drepturile omului, dar și opoziția din Filipine susțin că numărul celor uciși este mult mai mare, iar printre victime s-ar număra inclusiv copii și persoane nevinovate.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News