Live

Şeful de stat-major al armatei etiopiene a murit împușcat

Data actualizării: Data publicării:
Abiy Ahmed, premierul Etiopiei. Foto: Gulliver/Getty Images

Generalul Seare Mekonnen, șeful Statului Major al Armatei Etiopiei, a decedat după ce a fost împușcat în cursul unei tentative de lovitură de stat, a declarat premierul etiopian Abiy Ahmed, informează postul BBC News.

ACTUALIZARE: Generalul Seare a fost ucis împreună cu un alt general, Gezai Abera, de un agent de pază în cursul unui incident la Addis Ababa, a anunțat Biroul de presă al premierului etiopian, precizând că asasinul a fost arestat, informează Mediafax.

De asemenea, în cursul unui alt incident, petrecut în regiunea Amhara, și-a pierdut viața Ambachew Mekonnen, guvernatorul regiunii, în contextul intensificării tensiunilor etnice în Etiopia.

Îmbrăcat în ținută militară, Abiy Ahmed a condamnat asasinatele, afirmând că generalul Seare Mekonnen a fost ucis în timp ce încerca să prevină o lovitură de stat în regiunea Amhara din nordul țării.

 


Şeful de stat-major al armatei etiopiene a fost rănit de gloanţe, a anunţat duminică premierul Abiy Ahmed, ale cărui servicii au denunţat, de asemenea, o tentativă de "lovitură de stat" într-o regiune din nordul ţării, relatează AFP și Agerpres. 

Prim-ministrul a apărut în uniformă militară la televiziunea naţională pentru a anunţa atentatul împotriva generalului Seare Mekonnen, fără să ofere detalii despre starea de sănătate a acestuia, potrivit unui corespondent al agenţiei France Presse. 

Ambasada Statelor Unite la Addis Abeba a lansat o alertă, recomandând personalului său să se pună la adăpost după informaţii privind focuri de armă în capitală şi violenţe în statul regional Amhara (nord-vest). 

Internetul a fost întrerupt în Etiopia şi nu este disponibilă nicio informaţie suplimentară despre atentatul împotriva înaltului responsabil militar. 

Sâmbătă seară, guvernul etiopian anunţase că o tentativă de "lovitură de stat" a fost comisă de un "grup armat" în Amhara, a doua regiune a ţări ca populaţie, fără să prezinte detalii despre aceste violenţe. 

"Tentativa de puci din statul regional Amhara este contrară Constituţiei şi urmăreşte să saboteze pacea atât de greu dobândită în regiune", a declarat într-un comunicat biroul prim-ministrului. 

"Această tentativă ilegală trebuie condamnată de toţi etiopienii şi guvernul federal dispune de toate capacităţile pentru a învinge acest grup armat", a adăugat documentul. 

Un jurnalist prezent la Bahir Dar, capitala regională, a declarat pentru AFP că focuri de armă au fost auzite la puţin timp după lăsarea serii şi au continuat câteva ore. Împuşcăturile au încetat între timp, a adăugat el. 

De la instalarea sa la putere, în aprilie 2018, după doi ani de tulburări în Etiopia, premierul reformator Abiy Ahmed a depus eforturi pentru democratizarea ţării. 

Printre altele, el a legalizat grupurile disidente, a îmbunătăţit libertatea presei şi a reprimat încălcarea drepturilor omului arestând zeci de responsabili ai armatei şi serviciilor de informaţii. 

De asemenea, Abiy Ahmed a lansat un program de reforme economice şi a încheiat pace cu Eritreea după peste 20 de ani de conflict. 

El se confruntă însă cu tensiuni interetnice recurente, în general legate de dreptul de proprietate a pământului şi utilizarea resurselor, care degenerează frecvent în violenţe în această ţară cu peste 100 de milioane de locuitori.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

S-a cerut o măsură radicală, înaintea pronunțării deciziei de un trilion de euro: ”Să oprească tot. Mulți vor muri”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Imaginile disperării în Etiopia. 257 de oameni au murit după o alunecare de teren. ONU avertizează că numărul victimelor se poate dubla

Țara în care turiștii „se întorc în timp”. Oficial, calendarul local arată anul 2016

Jackpot: O „eroare de sistem” a permis clienților unei bănci să retragă de la bancomate peste 40 de milioane de dolari în câteva ore

Rețeaua Facebook e acuzată din nou că alimentează conflicte. Algoritmii ar fi contribuit la violențele din Tigray, Etiopia

Partenerii noștri