Live

Restricții ca în pandemia de COVID-19 din cauza poluării, în Pakistan. Copiii sunt cei mai expuși la bolile generate de smog

Data publicării:
Cea mai populată provincie din Pakistan, Punjab, a interzis aproape toate activitățile în aer liber din cauza smogului. Sursa foto: Profimedia Images

Autoritățile din Punjab, Pakistan, au interzis majoritatea activităților în aer liber și au ordonat unor magazine și piețe să aibă program redus, după o creștere a numărului de persoane care se îmbolnăvesc din cauza smogului. De asemenea, școlile au fost închise pentru a proteja copiii, care sunt expuși unui risc ridicat din cauza aerului toxic, scrie DW.

Cea mai populată provincie din Pakistan, Punjab, a interzis aproape toate activitățile în aer liber și a ordonat ca magazinele, piețele și mall-urile din unele zone să se închidă devreme, deoarece nivelurile ridicate de poluare a aerului provoacă o creștere fără precedent a bolilor cauzate de smog.

Școlile s-au închis și în principalele orașe ale provinciei, a căror capitală este Lahore, toate restricțiile urmând să fie valabile până pe 17 noiembrie.

La începutul acestei luni, Lahore, care se clasează în mod regulat printre cele mai poluate orașe din lume, a avut un scor indice de poluare a aerului de 1.900 în unele locuri, potrivit IQAir.

Autoritățile din Pakistan dau vina pe India pentru poluare

Deși nivelul este acum mai scăzut, indicele de peste 600, măsurat luni, arată că rezidenții încă respiră un aer foarte toxic.

„Răspândirea conjunctivitei/bolii ochiului roz din cauza infecțiilor bacteriene sau virale, a fumului, a prafului sau a expunerii la substanțe chimice reprezintă o amenințare gravă și iminentă pentru sănătatea publică”, a spus guvernul din Punjab.

Acesta a transmis că evenimentele sportive în aer liber, expozițiile, festivalurile și mesele ținute în restaurante sunt interzise, dar „riturile religioase inevitabile” ar putea avea loc în continuare.

Farmaciile, depozitele de ulei, magazinele de lactate și magazinele de fructe și legume pot rămâne deschise și după ora 20:00, aceasta fiind ora locală ora de închidere prevăzută în directivă.

Poluarea aerului crește în fiecare iarnă în mai multe regiuni din Asia de Sud, deoarece aerul rece captează praful, emisiile de la fabrici și vehicule și fumul de la arderea miriștilor.

În plus, guvernul din Punjab dă vina pentru criza de poluare a aerului din acest an pe India vecină.

Problemele de poluare de acolo au fost agravate de fumul emis de petarde declanșate pe Diwali, festivalul hindus al luminilor sărbătorit pe 31 octombrie anul acesta, în ciuda interdicției.

Copiii sunt în pericol

UNICEF a cerut luni să se facă mai multe pentru a salva copiii de efectele dăunătoare ale poluării aerului.

Agenția ONU pentru protecția copilului a declarat că aerul toxic din regiune pune în pericol peste 11 milioane de copii sub cinci ani.

„În plus, școlile din zonele afectate de smog au fost închise, educația pentru aproape 16 milioane de copii din Punjab a fost perturbată”, a declarat Abdullah Fadil, reprezentantul UNICEF în țară, adăugând că Pakistan nu își poate permite mai multe perturbări ale activităților școlare.

OMS spune că poluarea aerului poate declanșa accidente vasculare cerebrale, boli de inimă, cancer pulmonar și alte boli respiratorii. Copiii, în special bebelușii, și bătrânii sunt grupurile cele mai expuse riscului.

Editor : M.I.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Pakistanul devine „o amenințare emergentă pentru SUA”. Care este motivul

Moș Crăciun, folosit ca amenințare în educația copiilor. Ce spun psihologii despre metoda la care apelează părinții înainte de Crăciun

Senat: Părinţii care vor fi exceptaţi de la suprataxarea contractelor part-time. Condițiile care trebuie îndeplinite

Sărbători sau pedeapsă: Un sfert din părinții din SUA își disciplinează copiii amenințându-i cu Moș Crăciun

Partenerii noștri