Live

Responsabil musulman din Franţa: Charlie Hebdo trebuie să continue să recurgă la arta sa

Data publicării:
Foto: Getty Images

Rectorul Marii Moschei din Paris, Chems-Eddine Hafiz, şi-a exprimat dorinţa, într-un editorial apărut sâmbătă, ca Charlie Hebdo să continue să recurgă la arta sa şi şi-a explicat decizia de a urmări în justiţie, în 2006, publicaţia satirică ce publicase caricaturi cu profetul Mahomed, relateaă AFP, citată de Agerpres.

Trebuie ca Charlie Hebdo să continue să scrie, să deseneze, să recurgă la arta sa şi mai ales să trăiască, scrie Hafiz într-un editorial publicat pe site-ul Figaro.fr.

Trebuie ca drama care a lovit această publicaţie, poliţişti şi compatrioţi evrei să servească drept lecţie comunităţii naţionale, dar şi celor care pretind că sunt susţinători ai islamului, celor care îşi spun 'prieteni ai musulmanilor' şi celor care nu condamnă clar aceste crime teroriste: în ce fel moartea caricaturiştilor a promovat cauza musulmanilor? Şi în ce fel distrugerea şi barbaria pot servi imaginii islamului?, se întreabă Hafiz.

În 2006, pe atunci în calitate de avocat al Marii Moschei din Paris, Chems-Eddine Hafiz l-a dat în judecată pe Philippe Val, directorul publicaţiei Charlie Hebdo.

Mulţi ne-au reproşat acest lucru. Voi explica astăzi, pentru că Marea Moschee din Paris care a apărat întotdeauna principiile republicane nu a fost în niciun moment mânată de dorinţa de a interzice ireverenţa, de a condamna blasfemia sau de a-i cenzura pe caricaturişti", scrie Chems-Eddine Hafiz, care i-a succedat în ianuarie 2020 lui Dalil Boubakeur în calitate de rector al Marii Moschei din Paris şi care este totodată vicepreşedinte al Consiliului francez al cultului musulman.

El a explicat că a decis să dea în judecată Charlie Hebdo din cauza contextului naţional şi internaţional deosebit, a manifestaţiilor violente împotriva publicaţiei în ţările musulmane şi a unei tensiuni comunitare în Franţa.

Acţiunea noastră a vizat, mai înainte de orice, să taie craca de sub picioarele mediilor extremiste şi să canalizeze dezbaterea către tribunale pentru ca aceasta să nu se desfăşoare în stradă, afirmă responsabilul musulman.

Chems-Eddine Hafiz doreşte totodată ca toţi musulmanii - precum şi cei care încearcă să-i infantilizeze - să înţeleagă tradiţiile culturale ale satirei şi spaţiul democratic care permite orice fel de exprimări, chiar şi pe acelea care par excesive. În ţara noastră, doar legea stabileşte limitele.

Procesul privind atacurile jihadiste din ianuarie 2015 împotriva publicaţiei Charlie Hebdo, a unor poliţişti şi a unui magazin evreiesc, soldate cu 17 morţi în trei zile, s-a deschis miercuri la Paris. Publicaţia satirică, ţintă a teroriştilor pentru că publicase caricaturi cu profetul Mahomed în 2006, a republicat desenele în ediţia tipărită miercuri.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Opt condamnări în Franţa legate de uciderea unui profesor care a arătat în clasă o caricatură a Profetului Mohamed

„Curajul ei a mișcat lumea întreagă”. Gisele Pelicot, omagiată de președintele Macron și alți politicieni, la finalul procesului

Rusia încearcă să racoleze influenceri folosind tactici ca la alegerile din Moldova și România, acuză guvernul francez

Fostul președinte francez Nicolas Sarkozy, condamnat definitiv pentru corupţie şi trafic de influenţă

Partenerii noștri