Live

Reacția Germaniei după ce Trump a cerut țărilor NATO să dea mai mulți bani pentru apărare

Data actualizării: Data publicării:
Donald Trump și Angela Merkel la o conferință de presă comună. Foto: Guliver/Getty Images

Ministrul german de externe, Heiko Maas, a respins sugestiile potrivit cărora Berlinul ar putea fi intimidat de preşedintele Statele Unite, Donald Trump, pentru a-şi spori cheltuielile militare, declarând că ţara sa va lua propriile decizii „suverane”, relatează Reuters, citat de Agerpres.

Trump a provocat indignare la summitul NATO din această săptămână de la Bruxelles acuzându-i pe europeni că profită de cheltuielile de securitate ale Statelor Unite şi declarând că Germania a devenit „captiva” Rusiei din cauza legăturilor strânse în domeniul energiei între cele două ţări.

Alegătorii germani şi clasa politică a ţării sunt profund divizaţi asupra cheltuielilor militare, cu temeri legate de insecuritatea regională şi agresivitatea Rusiei, alături de o reticenţă tradiţională pe această temă după Al Doilea Război Mondial.

Noi nu suntem captivii Rusiei sau ai Statelor Unite”, a spus ministrul de externe Heiko Maas pentru revista Der Spiegel.

Noi luăm decizii libere, suverane privind bugetul nostru, resursele noastre energetice şi relaţiile noastre comerciale, pe baza faptelor”, a adăugat el.

Toate ţările NATO, inclusiv Germania, s-au angajat să-şi crească cheltuielile militare până la 2% din PIB până în 2024, o ţintă pe care Trump vrea ca ele să o atingă până anul viitor.

În timp ce cancelarul Angela Merkel şi o mare parte din blocul ei conservator sunt în favoarea obiectivului de creştere a cheltuielilor militare, partenerii ei de coaliţie social-democraţi (SPD) sunt mai divizaţi.

Martin Schulz, un fost lider SPD, a mers chiar mai departe decât colegul său de partid Maas, declarând pentru Spiegel: „Prin crearea deliberată de diviziuni în interiorul alianţei occidentale şi dispreţul faţă de valorile ei, Trump pune în pericol pacea mondială”.

Alegătorii din ţara cea mai bogată a Europei sunt împărţiţi pe această temă. Un sondaj pentru ziarul Sueddeutsche Zeitung a arătat vineri că 45% dintre cetăţeni doresc ca Germania să atingă obiectivul de 2% şi 49% sunt împotrivă.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Două noi numiri ale lui Donald Trump în diplomație: un miliardar pleacă în Italia și un producător „The Apprentice” în Regatul Unit

Donald Trump amenință că va cere restituirea Canalului Panama. „Această escrocherie se va opri imediat”

Ce șanse are Europa să prevină colapsul Ucrainei, dacă SUA se retrag din joc, odată cu revenirea lui Donald Trump

Administrația Biden pregătește ultimul pachet de ajutor militar dedicat Ucrainei. Ce include acesta

Partenerii noștri