Live

„Războiul roboților”: Rusia și Ucraina înlocuiesc soldații cu arme automate după aproape 1000 de zile de conflict

Data publicării:
a investit 1,5 miliarde de dolari în modernizarea producției de apărare. Sursa foto: Profimedia Images

Pe măsură ce pierderile cresc și se instalează epuizarea, după aproape 1000 de zile de război, Rusia și Ucraina fac eforturi să înlocuiască oamenii cu arme automate pe front. Ucrainenii lucrează la foc continuu să reînnoiască unitățile epuizate de-a lungul timpului cu tehnologii produse local, iar Rusia, pe lângă producția proprie, a apelat la Iran și Coreea de Nord. Automatizarea va fi principalul obiectiv al inovației pe câmpul de luptă, scrie Reuters.

Când Yuriy Shelmuk a co-fondat anul trecut o companie care produce mașini de bruiaj al semnalului dronelor, el a spus că există puțin interes pentru acest tip de dispozitive. Acum produce 2.500 pe lună și are o listă de așteptare de șase săptămâni.

Cererea s-a schimbat după eșecul unei contraofensive majore ucrainene în vara anului 2023, menită să oprească avansul forțelor ruse invadatoare. Kievul a citat utilizarea pe scară largă de către Rusia a vehiculelor aeriene fără pilot pentru a identifica și lovi ținte, precum și un număr mare de mine și trupe.

„Dronele aeriene ieftine, dar numeroase, au oprit toate atacurile noastre”, a spus Shelmuk. „S-a înțeles că s-a schimbat jocul”.

1,5 milioane de drone în 2024

Marea majoritate a celor peste 800 de companii din sectorul de producție de apărare în plină dezvoltare al Ucrainei au fost înființate după invazia la scară largă a Rusiei din 2022, care intră marți în ziua 1000. Multe au fost înființate ca răspuns la condițiile de luptă care evoluează rapid, inclusiv drone, precum și tehnologia anti-drone și, din ce în ce mai mult, inteligența artificială.

„Sectorul militar-industrial ucrainean este cel mai rapid sector de inovare din întreaga lume în acest moment”, a declarat Halyna Yanchenko, un parlamentar ucrainean care a pledat pentru producătorii locali de arme în parlament.

Atât Ucraina, cât și Rusia sunt pe cale să producă în acest an aproximativ 1,5 milioane de drone, care costă câteva sute de dolari bucata și pot fi pilotate de la distanță pentru a identifica și ataca ținte inamice. Washingtonul a ordonat companiei TSMC din Taiwan să oprească livrările de cipuri avansate către unii clienți chinezi.

Din februarie până în vară, când Rusia a început să invadeze teritoriul ucrainean cu cel mai rapid ritm de la începutul conflictului, majoritatea camionetelor militare aveau deja echipamente de război electronic (EW) care ar fi fost montate doar pe cele de mare valoare anul trecut.

Compania lui Shelmuk, Unwave, este una dintre cele aproximativ 30 de firme care produc astfel de sisteme, care blochează semnalele și folosesc diverse mijloace pentru a perturba sistemele computerizate din interiorul dronelor. Majoritatea sistemelor EW anti-drone blochează una sau, în cel mai bun caz, un număr mic de frecvențe radio, ceea ce face ca piloții ruși de drone să poată evita bruiajul trecând la o nouă frecvență.

Producătorii EW monitorizează astfel chaturile online legate de dronele rusești pentru a înțelege ce frecvențe vor folosi dronele lor.

„Războiul roboților”

„Numărul de infanteriști dislocați în tranșee a scăzut semnificativ, iar comanda de luptă este posibilă online dintr-un punct îndepărtat, ceea ce reduce riscul ca personalul să fie ucis”, a declarat Ostap Flyunt, ofițer din brigada 67 mecanizată.

Ucraina are acum peste 160 de companii care construiesc vehicule terestre fără pilot. Ele pot fi folosite pentru a livra provizii, pentru a evacua răniți sau pentru a transporta arme acționate de la distanță.

Un colonel cu indicativul Hephaestus a părăsit recent armata pentru a începe să construiască sisteme automate de mitraliere. El a spus că șase dintre produsele sale înlocuiau deja trăgătorii umani pe front, permițând să opereze armele pe un ecran departe de pericol.

Flyunt a spus că acest lucru este din ce în ce mai obișnuit: „Războiul modern este o confruntare a tehnologiilor de detectare, bruiaj și distrugere la distanță, lăsând operatorului doar capacitatea de a lua decizii cu privire la lovituri”.

Ministrul Industriilor Strategice al Ucrainei, Herman Smetanin, a spus că războiul la distanță, inclusiv cu utilizarea inteligenței artificiale, este în continuă dezvoltare.

„În viitorul apropiat, aceasta va fi principala direcție de dezvoltare, războiul roboților”, a declarat el pentru Reuters. „Este vorba despre viețile oamenilor, trebuie să-i protejăm”.

Ucraina speră că un sector inovator de apărare va oferi o nouă bază pentru o economie devastată de invazia rușilor. Țara a investit 1,5 miliarde de dolari în modernizarea producției de apărare, care a stagnat din vremea sovietică, a declarat ministrul Smetanin, deși se bazează în continuare pe aliații occidentali pentru obuze, rachete și apărare aeriană.

Capacitatea de producție a apărării a crescut de la 1 miliard de dolari în 2022 la 20 de miliarde de dolari în 2024, dar Ucraina își poate permite să cumpere doar aproximativ jumătate din aceasta, a spus ministrul, lăsând neutilizată capacitatea de producție suplimentară.
Unii producători se plâng de limite stricte ale marjelor de profit și de lipsa contractelor de achiziții publice pe termen lung, o problemă pe care președintele Volodimir Zelenski a declarat că intenționează să o abordeze. Patru companii contactate de Reuters au spus, de asemenea, că se străduiesc să găsească suficient personal calificat.

Kateryna Mykhalko, directorul Tech Force din Ucraina, o asociație a producătorilor privați de apărare, a declarat că 85% din 38 de firme chestionate de organizația sa fie au luat în considerare relocarea operațiunilor în străinătate, fie au făcut-o deja.

Cea mai spinoasă problemă pentru mulți este interzicerea în timp de război a exporturilor de arme pe care companiile doresc să fie abrogată pentru a genera capital pentru extindere. Oficialii sunt îngrijorați de dezaprobarea publică a unei țări dependente de ajutor care exportă arme în război.

Editor : M.I.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Serghei Polunin, dansatorul ucrainean cu portretul lui Putin tatuat pe piept, anunţă că părăseşte Rusia

Românii din Cernăuți cer ajutorul Executivului de la București, pe fondul modificărilor din sistemul de învăţământ ucrainean

Zaharova acuză Ucraina că a lansat în mod repetat muniţii cu fosfor alb din drone. Reacția Kievului

Rușii au mai cucerit două localități în estul Ucrainei și se apropie de orașul strategic Kurahove

Partenerii noștri