Live

Povestea bebelușului care a ajuns să cântărească mai puțin decât la naștere, din cauza războiului

Data publicării:
Un spital regional din Etiopia rămâne fără alimente pentru copiii înfometați și fără materiale sanitare din cauza războiului civil. Foto: Profimedia

Situație critică în regiunea Tigray din Etiopia. Principalul spital din zonă rămâne fără alimente pentru copiii subnutriți și fără materiale sanitare din cauza războiului civil. BBC a prezentat povestea copiiilor care zac în unitatea medicală fără a putea fi ajutați, din cauza lipsurilor.

Surafeal Mearig, în vârstă de trei luni, zace neajutorat în cel mai mare spital din regiunea Tigray, scrie BBC.

Ochii îi sunt larg deschiși, iar coastele i se văd sub pielea subțire. El se numără printre mulți alți copii care suferă de subnutriție din cauza războiului civil care durează de 14 luni și care s-a extins și în regiunile învecinate Afar și Amhara.

Pediatrul lui Surafeal de la Spitalul Ayder din capitala regiunii Tigray, Mekelle, a declarat agenției de presă Reuters că micuțul cântărește 2,3 kg, cu un kilogram mai puțin decât la naștere.

Potrivit medicilor, mama nu a mai avut lapte, iar părinții copilului, amândoi șomeri, nu își pot permite să cumpere lapte praf.

Și mai rău, personalul medical spune că spitalul rămâne fără alimente și fără medicamente pentru a trata copiii subnutriți precum Surafeal.

Au trecut șase luni de când am fost aprovizionați din Addis Abeba (capitala Etiopiei – n.red.)”, a declarat un medic pentru BBC, sub condiția anonimatului, pentru că se teme pentru familia lui.

„Aproape am terminat stocurile pe care le-am primit în iunie. Totul se epuizează”, a adăugat el.

Săptămâna aceasta, personalul medical de la Spitalul Ayder a prezentat un raport organizațiilor internaționale de ajutor umanitar.

40% dintre copiii cu vârsta sub cinci ani care vin la spital sunt subnutriți, dublu față de 2019

Surafeal a fost unul dintre studiile de caz la care s-au referit.

Medicii au spus că peste 40% dintre copiii cu vârsta sub cinci ani care vin la spital sunt subnutriți - dublu față de 2019.

Medhaniye, în vârstă de patru ani, zace și el pe un pat de spital, cu un tub de hrănire introdus prin nas.

El a început să sufere de subnutriție după ce militarii au atacat casa familiei sale, furându-le animalele și lăsându-i fără nicio sursă de hrană.

BBC nu poate verifica în mod independent detaliile din raportul medicilor, deoarece o mare parte din regiunea Tigray a fost izolată, iar comunicațiile au fost întrerupte din noiembrie 2020, când a izbucnit conflictul între Frontul de Eliberare a Poporului din Tigray (TPLF), care controlează o mare parte din regiune, și guvernul federal. De asemenea, jurnaliştii nu au mai avut acces în Tigray din iulie.

Hemoragii oprite cu mâinile goale

În raportul lor, medicii dau vina pe o „blocadă” de șase luni din partea forțelor federale și a aliaților lor pentru lipsa acută de medicamente și echipamente, despre care spun că duce la decese care altfel puteau fi evitate.

De când regiunea a fost asediată, alți 35 de pacienți și-au pierdut viața din cauza absenței serviciului de dializă”, se arată în raport.

Medicii spun că au fost forțați să oprească hemoragiile cu mâinile goale, să spele și să refolosească mănușile sau să-și facă propriile lichide dezinfectante.

În răspunsul său, purtătorul de cuvânt al guvernului, Legesse Tulu, a declarat pentru BBC că raportul pare să „caute să fabrice o poveste” în favoarea TPLF.

Din partea guvernului nu există nici un embargo deliberat față de regiunea Tigray, care să dăuneze poporului nostru”, a spus el.

Dar de când a început războiul, organizațiile umanitare s-au plâns că nu pot oferi mult ajutor în Tigray.

Potrivit celui mai recent raport al Oficiului Națiunilor Unite pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare (OCHA) din 30 decembrie, convoaiele cu ajutoare nu au mai ajuns în regiune de la jumătatea lunii decembrie, din cauza întârzierilor birocratice și a insecurității.

Programul Alimentar Mondial estimează că 100 de camioane cu ajutoare ar trebui să ajungă în Tigray în fiecare săptămână, pentru a satisface nevoile a peste cinci milioane de oameni, dar conform OCHA, doar 12% din proviziile necesare au ajuns în regiune.

Ambele părți beligerante se acuză reciproc

Ca răspuns la întrebările despre livrările de ajutoare, Legesse Tulu a spus: „Peste 840 din cele 1.100 de vehicule care au dus alimente și medicamente în regiunea Tigray încă nu au revenit de acolo. Sunt suspectate că sunt folosite de TPLF pentru a transporta recruți ilegali, soldați și provizii militare”.

TPLF a negat că ar împiedica ajutoarele de asistență medicală, dar forțele sale au fost, de asemenea, acuzate că au jefuit depozite cu ajutoare umanitare și unități medicale din zonele pe care le-a ocupat în Amhara și Afar.

Medicul de la Spitalul Ayder a declarat pentru BBC că inclusiv familiile personalului sunt afectate de criză. „Copilul meu are apendicită și nu poate primi tratament”, a spus el.

Și, pe măsură ce lipsurile se acutizează, el spune că nu vor avea de ales decât să oprească toate operațiile până săptămâna viitoare.

„Nu avem provizii. Acesta este punctul în care am ajuns acum, motiv pentru care am vrut să anunțăm lumea. Majoritatea spitalelor se închid”.

Editor : Liviu Cojan

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Creatorul etichetei Nutri-Score susține că cea mai mare problemă alimentară a europenilor „nu este excesul de zahăr”

O bătrână a fost atacată cu un crucifix de iubitul nepoatei sale care credea că ea este diavolul. Amândoi au ajuns la spital

Avertisment dur: România se află primul loc în UE la decese din cauze tratabile. Care sunt bolile cu cea mai mare mortalitate

Nancy Pelosi, fosta preşedintă a Camerei Reprezentanţilor din SUA, a fost internată în spital în Europa

Partenerii noștri