Raport: Chinezii şi-au intensificat acţiunile de spionaj informatic după ce epidemia de Covid 19 s-a răspândit în afara Chinei
Spionajul informatic practicat de un grup chinez suspectat de legături cu guvernul de la Beijing s-a intensificat de la sfârşitul lui ianuarie, când epidemia de coronavirus a început să se răspândească în afara Chinei, informează Agerpres.
Conform unui raport al unei firme de securitate informatică din SUA, preluat de Reuters, s-a observat o creştere bruscă a activităţii unui grup de hackeri chinezi, denumit „APT41”, începând din 20 ianuarie, când atacurile informatice din această sursă au ţintit peste 75 din clienţii firmei - de la producători şi companii media la organizaţii medicale şi nonprofit.
„Este una din cele mai ample campanii ale unui actor chinez din domeniul spionajului informatic pe care l-am observat în ultimii ani", se arată în raportul firmei de securitate informatică din SUA FireEye.
Documentul menţionează că hackerii chinezi au încercat să pătrundă ilegal în reţelele a zeci de companii din Statele Unite, Canada, Regatul Unit, Mexic, Arabia Saudită, Singapore şi zeci de alte ţări.
Arhitectul de securitate al firmei americane FireEye a afirmat că există mai multe explicaţii posibile pentru intensificarea actelor ostile. El a menţionat tensiunile mai vechi între Washington şi Beijing, legate de comerţ, şi confruntările mai recente referitoare la epidemia de coronavirus.
Ambasada Chinei la Washington, Consiliul Naţional de Securitate al SUA şi directorul pentru informaţiile secrete naţionale nu au răspuns imediat solicitărilor Reuters de a comenta acuzaţiile.
Şi alţi experţi au constatat tendinţa recentă de intensificare a spionajului informatic cu legături în China. Matt Webster, cercetător la Secureworks - divizia de securitate a Dell Technologies - a afirmat într-un e-mail că echipa sa a făcut observaţii similare în ultimele săptămâni şi a sesizat recent o nouă infrastructură digitală asociată cu APT4, grupare pe care Secureworks o numeşte Bronze Atlas.
Legăturile între hackeri şi anumite state sunt greu de dovedit, arată Reuters, însă FireEye susţine că a evaluat „cu un grad de încredere moderat” că APT41 este format din persoane care au contracte cu statul chinez.
Editor web: M.L.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News