Live

 Primul magazin cu alcool din Arabia Saudită se va deschide la Riad. Va fi accesibil doar pentru diplomații străini nemusulmani

Data publicării:
Consumul de alcool este interzis în islam. În Arabia Saudită, în baruri sunt vândute doar cocktailuri non-alcoolice. Sursa foto: Profimedia Images

Arabia Saudită se pregătește să deschidă primul magazin care comercializează alcool, în capitala Riad, care va deservi exclusiv diplomați nemusulmani, conform unor surse Reuters. Până acum, băuturile alcoolice au fost disponibile doar prin poșta diplomatică sau pe piața neagră. Regatul are legi stricte împotriva consumului de alcool, care poate fi pedepsit cu lovituri de bici, deportare și închisoare.

Clienții vor trebui să se înregistreze printr-o aplicație mobilă, să obțină un cod de autorizare de la ministerul de externe și să respecte cotele lunare cu achizițiile lor, se arată în document.

Decizia este o piatră de hotar în eforturile regatului, conduse de prințul moștenitor saudit Mohammed bin Salman, de a deschide țara musulmană ultra-conservatoare pentru turism și afaceri, deoarece consumul de alcool este interzis în islam.

De asemenea, face parte din planurile mai ample cunoscute sub numele de „Viziunea 2030” pentru a construi o economie post-petrol.

Noul magazin este situat în Cartierul Diplomatic din Riad, un cartier în care locuiesc diplomații și sunt amplasate ambasade, dar va fi „strict restricționat” la non-musulmani, se arată în document.

Nu este clar dacă alți expați non-musulmani vor avea acces la magazin. Milioane de expatriați trăiesc în Arabia Saudită, dar cei mai mulți dintre ei sunt muncitori musulmani din Asia și Egipt.

O sursă familiarizată cu planurile saudiților a spus pentru Reuters că magazinul se va deschide în săptămânile următoare.

Arabia Saudită are legi stricte împotriva consumului de alcool, care poate fi pedepsit cu sute de lovituri de bici, deportare, amenzi sau închisoare, iar expatriații se confruntă, de asemenea, cu deportarea. Ca parte a reformelor, biciuirea a fost în mare parte înlocuită cu pedepse cu închisoarea.

Alcoolul a fost disponibil doar prin poștă diplomatică sau pe piața neagră.

Presa controlată de stat a raportat săptămâna aceasta că guvernul impune noi restricții asupra importurilor de alcool în cadrul transporturilor diplomatice, ceea ce ar putea crește cererea pentru noul magazin.

Noul regulament va reduce importurile pentru a contracara „schimbul necorespunzător de bunuri speciale și băuturi alcoolice primite de ambasadele țărilor non-musulmane din interiorul Arabiei Saudite”, a informat duminică cotidianul Arab News.

Arabia Saudită a relaxat în ultimii ani codurile sociale stricte, cum ar fi segregarea bărbaților și femeilor în locurile publice și obligarea femeilor să poarte halate negre sau abaya.

Pe măsură ce și-a securizat puterea, domnia Prințului Mohammed a fost însoțită de schimbări care au inclus deschiderea țării pentru turismul non-religios, concerte, permise auto pentru femei, dar și o reprimare a disidenței și a rivalilor politici.

Planul saudiților „Viziunea 2030” include, de asemenea, dezvoltarea industriilor locale și a centrelor logistice și are ca scop adăugarea de sute de mii de locuri de muncă pentru cetățenii saudiți.
iziunea 2030” include, de asemenea, dezvoltarea industriilor locale și a centrelor logistice și are ca scop adăugarea de sute de mii de locuri de muncă pentru cetățenii saudiți.

Editor : M.I.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Numit ”cerșetor” în țara sa, Doroftei regretă acum decizia luată: ”Îmi vine să-mi dau cu pumnii în cap”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Finlanda confiscă o plajă unde diplomații ruși veneau în concediu

Stațiunea de lux Sindalah, parte a megalopolisului saudit Neom, a fost inaugurată la Marea Roșie. Cum arată

Aliații arabi ai Washingtonului colaborează cu Iranul pe măsură ce eforturile SUA de a stopa violențele din Orientul Mijlociu eșuează

Giga-proiectul Neom utilizează 20% din tot oțelul din lume. Cum va arăta orașul futurist care e construit cu orice preț

Partenerii noștri